De onboarding van je online cursus

door

Onne Kierkels
Zo maak je je cursisten wegwijs in je online cursus

Jazeker, online cursus eigenaar, je hebt je online cursus klaar! Je klanten hebben gekocht, zich ingeschreven en dan…… Als je je net hebt ingeschreven voor een online cursus, moet je altijd eerst even kijken hoe het werkt. Je moet even wennen aan de online leeromgeving. En je wilt weten waar je met je vragen terecht kunt. Het is daarom belangrijk dat jij, als aanbieder van de cursus, een online leeromgeving aanbiedt die gebruiksvriendelijk is. En dat je de juiste informatie op het juiste moment aanbiedt, zonder je nieuwe cursist te overladen (en af te schrikken). In dit artikel lees je hoe je je cursisten wegwijs maakt in je online cursus, zodat ze met een goed gevoel aan de slag gaan. 

Onboarding is bedoeld om je klanten te laten weten hoe ze door je online cursus moeten navigeren. Denk hierbij aan de instructies die je krijgt voordat je een vliegtuig ingaat en voordat het vliegtuig opstijgt. Zeg nou zelf, zonder die instructies ( hoe saai of lollig ook) te presenteren is de reis niet compleet. 

Het hebben van een onboardingsysteem betekent dat je hebt nagedacht over de leerervaring van het klanten nadat ze je geld hebben gegeven. Ze zijn aan boord gekomen van je online cursus en je wilt ze een goede ervaring geven.

Zonder een onboardingsysteem zouden je klanten zich gewoon aanmelden bij je online cursus en zelf alle dingen moeten uitzoeken. Je wilt voorkomen dat je verwarde klanten krijgt die vragen gaan stellen zoals: Hoe gebruik ik dit cursusplatform?  Moet ik iets doen voordat ik begin? Waar kan ik terecht voor hulp als ik vastloop? Waar kan ik terecht met mijn technische vragen? 

De eerste module van je online cursus is de onboarding fase. Deze fase bestaat uit twee fasen van oriëntatie:

 • Wat klanten krijgen VOORDAT ze aan de inhoud van je online cursus beginnen
 • Wat klanten krijgen NADAT ze zijn gestart met je online cursus

Je zult je wel afvragen wat je klanten in elke fase krijgen. 

Wat klanten krijgen VOORDAT ze beginnen:

 • Orderbevestiging / ontvangstbevestiging / factuur (niet echt onboarding, maar belangrijk)
 • Welkom en bedankt mail
 • Inloggegevens voor toegang tot de online cursus
 • Een overzicht of beschrijving van wat je klant kan verwachten in de online cursus?
 • Toegang tot links naar discussieforums, Slack-kanalen, Facebook-groepen, etc.
 • Levering van bonusmateriaal (bijvoorbeeld specifieke bonussen op prijsniveau)
 • Herinnering aan voorbereiding-items of vereisten voordat je aan de online cursus kunt beginnen.
 • Hoe je als klant contact kunt opnemen voor inhoudelijk coachings ondersteuning?
 • Hoe je als klant contact kunt opnemen voor technische ondersteuning?

Wat klanten krijgen NADAT ze zijn gestart met de online cursus:

 • Hoe kan je klant het platform gebruiken, waar kunnen ze dingen vinden, etc. Dit kan heel goed met een Walkthrough video.
 • Wat te verwachten qua leerresultaten en opdrachten van de online cursus
 • Een ijsbreker-opdracht Vraag de klant bijvoorbeeld om zich voor te stellen aan de andere online cursus deelnemers.
 • Regelmatige incheck-e-mails met specifieke interval momenten die bijvoorbeeld overeenkomen met de dripping- interval.

Voorbeeld incheck-e-mails

Dag 0 – welkomstmail

Dit is de eerste e-mail die  je klant ontvangt na de aankoop van je online cursus.  Verwelkom je klanten in deze e-mail en bedank hen voor de aankoop van de cursus. Vertel ze vervolgens hoe ze toegang krijgen tot de cursus en wat ze kunnen verwachten te leren. Als je een live component hebt, geef je ze hier de informatie over hoe je toegang krijgt en wanneer deze de eerste keer plaatsvindt. Vergeet niet om hen te vertellen hoe ze contact met je kunnen opnemen als ze vragen hebben of ondersteuning nodig hebben.  (Bijvoorbeeld als ze niet kunnen inloggen!)

Dag 1 – E-mail voor het opbouwen van relaties

Dit is mijn favoriete e-mail omdat het een persoonlijke dialoog tussen jou en je klant is. Het geeft je ook de nodige informatie over wat je klant van je cursus wil. Je kunt dat later gebruiken om de inhoud van je online cursus aan te passen. Vraag je klant in deze e-mail wat ze uit je cursus willen halen. Je kunt ook vragen welke uitdagingen ze hebben met het onderwerp dat hen motiveerde om te kopen.

Week 1 – Even checken

Deze mail stuur je meestal na een paar dagen. Als je klant het eerste cursusmateriaal heeft afgerond. Vraag wat de ervaringen tot nu toe zijn van je klant. Je krijg feedback en informeert hen over nieuwe wijzigingen of inhoud van de cursus. Dit is een van de belangrijkste mails ook omdat veel klanten vergeten in te loggen tijdens de eerste week. Er is nog geen gewoonte van leren ontstaan. 

Week 2 – Hoe gaat het

Stuur een eenvoudige mail om te zien hoe het gaat met je klant en om feedback te krijgen. Deel waar en wanneer je klanten ondersteuning van jou kunnen verwachten. Ook als je iets nieuws hebt toegevoegd, is dit een goed moment om het aan te kondigen.

Na 30 dagen

Dit is een geweldige kans om knelpunten te onderzoeken en extra middelen te delen, vooral voor klanten die zijn gestopt met deelnemen aan de online cursus. Je kunt deze e-mail ook gebruiken om resultaten te delen van een klant die de cursus wel heeft afgerond.  Dit in klanten aan te moedigen om door te gaan.

Nu je weet hoe je een onboardingmodule opzet laat ik je graag kennismaken met het alles-in-één platform van onlinecursuswebsites. De oplossing voor ondernemers die wel willen genieten van een eigen platform maar niet met de techniek bezig willen zijn. Volg de link en ontdek wat er voor jou mogelijk is. 

Creatieve groet,

Onne

Je las een blog van Adviespraktijk OCW
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

De diensten:

 • Ontzorgservice Hét jaartraject waarin ik je concreet adviseer en ontzorg bij het opzetten van je onderneming.
 • Alles-in-één website voor je online cursussen, e-commerce en evenementenbeheer
 • Advies & Coaching Op maat programma aan de slag met jouw positionering, marketingboodschappen, aanbod, teksten en nog veel meer tips, tricks, templates….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek 3 manieren waarop je online programma het verschil maakt in je bedrijf

Ben jij die ambitieuze ondernemer? Ga 45 minuten met mij in gesprek over je plannen om je diensten online te gaan aanbieden.