Wat kost een online cursus (laten) maken?

door

Onne Kierkels
Wat kost een online cursus nu echt

Hey daar, slimme ondernemer! Denk je aan het uitbreiden van je bedrijf met online trainingen? Super! Laten we eens kijken naar wat dat echt kost, qua tijd, geld, energie, en vaardigheden.

Het maken van een online cursus is een meerfasenproces. Van het nauw samenwerken in de ontwerpfase tot de uiteindelijke promotie en lancering – elke stap telt. Hieronder een snelle blik op de tijd- en geldinvestering:

De investering in tijd

Ga je zonder professionele online training ontwerper aan de slag dan ben je het dubbele aantal uren kwijt.

Online training fasesGeschatte tijd om alles compleet te maken
De eerste fase is een heel belangrijke fase waarin ik nauw samenwerk met mijn klanten. De focus ligt op je bedrijf en hoe maak je een online cursus? We doorlopen de doelgroep, het onderwerp, de online training bouwen in contact met een test panel van je doelgroep, de outline van de online training, de leerdoelen per les, de prijs en de te gebruiken software en tools. Een goede voorbereiding is het halve werk. De klant gaat ondertussen de training helemaal uitschrijven. Op basis van deze teksten worden per les oefeningen bedacht waarmee de student echt zijn gewenste resultaten gaat behalen. Ik adviseer hoe je de studenten het beste betrokken kunt houden. Hiermee bouw je de waarde van de online training enorm op.40 uur
De tweede fase wordt er geproduceerd. De methodiek van de ondernemer wordt module voor module opgezet. De pilot mensen worden verzameld en die starten al met de eerste vrijgekomen content. Op basis van een plan wordt de training opgenomen op video en/of audio. De online training teksten worden omgezet en er wordt een E-book van gemaakt. De academie wordt opgezet, ingericht en er worden linken gelegd met je emailmarketingsysteem.80 uur
In de derde fase gaan de scherpe randjes er vanaf en we zoomen in op de details. De stijl van de klant wordt meegenomen in de video’s tijdens het editen. Ook worden de social media profielen voorzien van styling. De titels worden bedacht, e-mails worden geschreven, de promovideo wordt gemaakt, de salespagina wordt geschreven en ingericht.40 uur
De vierde fase is de promoot fase. Hier vindt de grote lancering plaats. De training is gemaakt met behulp van mensen uit je doelgroep, de pilot mensen. Deze mensen hebben de training compleet doorlopen. Nu is het de beurt aan de rest van de wereld. We kiezen het juiste lanceringsmodel en gaan dit uitvoeren. 30 uur
De vijfde fase is de fase waarin de hele training in de academie wordt gezet. Alles wordt getest. Soms zijn er nog wat wijzigingen maar meestal heeft de eerste fase voldoende richting gegeven voor zowel mij als voor mijn klant. De online academie, online training en het extra verdienmodel is een feit.20 uur
Totaal210 uur (4 tot 6 maanden)

De investering in geld

Plan A zelf doen

Online training ontwerpen adhv de 5 fases€ 10.500 (210 uur x €50 geschat uurtarief van een ondernemer; of gebruik je eigen tarief)
Online academie website€ 1000 jaarlijks
(E-mail)marketingplatform en FB Ads€ 500 jaarlijks
Professionele video en audio opnames€ 3000
Optioneel teksten redigeren, virtueel professional? afhankelijk van wensen
Totaal€ 15.000  (4 tot 6 maanden)

Totale investering om een academie met online trainingen te maken € 15.000,- Zie je dat de grootste investering jouw tijd is!

Plan B Ontzorgservice

Online training ontwerpen adhv de 5 fases Mijn tarief € 5.500
Online academie website€ 1000 jaarlijks
(E-mail)marketingsysteem en Eerste FB Ad / Google Ad campagne€ 500 jaarlijks
Video en audio editing€ 3000
Totaal€ 10.000  (3 tot 5 maanden)
 • Zelf doen: ± 210 uur, ongeveer €15.000.
 • Ontzorgservice: Minder tijd, rond €10.000.

Besparen in tijd en geld? Ja, dat kan! Tijd is kostbaar, dus laten we samenwerken om jouw online trainingen te realiseren. Geïnteresseerd? Laten we praten en jouw strategieën bespreken. Plan een GRATIS gesprek in via deze link!

Tot snel!

Creatieve groet,

Onne

Je las een blog van Adviespraktijk OCW
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

De diensten:

 • Ontzorgservice Hét jaartraject waarin ik je concreet adviseer en ontzorg bij het opzetten van je onderneming.
 • Alles-in-één website voor je online cursussen, e-commerce en evenementenbeheer
 • Advies & Coaching Op maat programma aan de slag met jouw positionering, marketingboodschappen, aanbod, teksten en nog veel meer tips, tricks, templates….

2 Reacties

 1. Ferdinand Bijzet

  Naar aanleiding van mijn ervaring met Onne kan ik zeggen dat zijn berekening volledig klopt!

  Antwoord
  • admin

   Bedankt Ferdinand, deze berekening heb ik openbaar gemaakt omdat er een ander beeld geschetst is naar veel mensen. Een goede inspirerende en boeiende online training schut je niet zo maar uit je mouw. Het is een echt product in je verdienmodel waar goed over nagedacht moet worden. Dat vraagt aandacht.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek 3 manieren waarop je online programma het verschil maakt in je bedrijf

Ben jij die ambitieuze ondernemer? Ga 45 minuten met mij in gesprek over je plannen om je diensten online te gaan aanbieden.