fbpx

Wat kost een online cursus nu echt?

Wat kost een online cursus nu echt?

Ik help ervaren ondernemers met het maken van inspirerende en boeiende online cursussen waar mensen echte resultaten mee behalen. In dit artikel geef ik je het behind the scenes 5 stappenproces van een professionele online cursus ontwerper. Wat kost het om een online cursus te maken? En wat ga je investeren in vaardigheden, geld, energie en tijd?

Het proces dat ik volg bestaat uit 5 P’s.

  1. Plannen
  2. Produceren
  3. Polijsten
  4. Promoten
  5. Publiceren
Wat kost een online cursus nu echt?

De eerste Plan fase is een heel belangrijke fase. We doorlopen de doelgroep en het onderwerp. Vervolgens gaan we de online cursus bouwen in contact met een test panel van je doelgroep, de outline van de online cursus, de leerdoelen per les, de prijs en de te gebruiken software en tools.

De klant gaat ondertussen de cursus helemaal uitschrijven. Op basis van deze teksten worden per les oefeningen bedacht waarmee de student echt zijn gewenste resultaten gaat behalen. Ik adviseer hoe je de studenten het beste betrokken kunt houden. Hiermee bouw je de waarde van de online cursus enorm op. Dat komt neer op het toevoegen van educatie, ervaringen en een leeromgeving waar studenten graag verblijven.

De tweede fase wordt er geproduceerd. De online cursus wordt module voor module opgezet. De cursus wordt eventueel opgenomen op video en/of audio op locatie of in de studio. De online cursus teksten worden omgezet en er wordt wellicht een E-book van gemaakt. De academie wordt opgezet, ingericht en er worden linken gelegd met je marketingsysteem.

De derde fase wordt een en ander gepolijst. De scherpe randjes gaan ervan en we zoomen in op de details. De branding van de klant wordt meegenomen in de video’s tijdens het editen. Ook worden de social media profielen voorzien van branding. De titels worden bedacht, e-mails worden geschreven, de community groeit, de promovideo wordt gemaakt, de salespagina wordt geschreven en ingericht.

De vierde fase is de promoot fase. Hier vindt de grote lancering plaats. De cursus is gemaakt met behulp van mensen uit je doelgroep. Deze mensen hebben de cursus compleet doorlopen. Nu is het de beurt aan de rest van de wereld. We kiezen het juiste lanceringsmodel en gaan dit uitvoeren.

De vijfde fase is de fase waarin de hele cursus in de academie wordt gezet. Alles wordt getest. Soms zijn er nog wat wijzigingen maar meestal heeft de planfase voldoende richting gegeven voor zowel mij als voor mijn klant. De online academie, online cursus en het extra verdienmodel is een feit.

De investering in tijd

Ga je zonder professionele online cursus ontwerper aan de slag dan ben je het dubbele aantal uren kwijt.

Online cursus fases Geschatte tijd om alles compleet te maken
1 Plannen 40 uur (minimaal)
2 Produceren 80 uur
3 Polijsten 40 uur
4 Promoten 30 uur
5 Publiceren 20 uur
Totaal 210 uur (4 tot 6 maanden)

De investering in geld

Plan A zelf doen

Online cursus ontwerpen adhv de 5 fases € 14.700 (210 uur x €70 geschat uurtarief van een ondernemer; of gebruik je eigen tarief)
Online academie website € 1000 jaarlijks professioneel plan
(E-mail)marketingplatform en FB Ads € 500 jaarlijks
Professionele video en audio opnames en editing € 3000
Optioneel teksten redigeren, virtueel professional ? afhankelijk van wensen
Totaal € 19.200  (4 tot 6 maanden)

Totale investering om een academie met online cursus te maken € 19.200,- Zie je dat de grootste investering jouw tijd is!

Plan B Laten doen

Online cursus ontwerpen adhv de 5 fases

Mijn tarief

€ 5.500
Online academie website € 1000 jaarlijks professioneel plan
(E-mail)marketingsysteem en FB Ads € 500 jaarlijks
Professionele video en audio opnames en editing € 3000
Optioneel teksten redigeren, virtueel professional ? afhankelijk van wensen
Totaal € 10.000  (3 tot 5 maanden)

Totale investering om een academie met online cursussen te laten maken € 10.000,-

Je bespaart dus enorm als je jouw academie met online cursussen laat maken. Niet alleen in geld, maar zeker in tijd. Tijd is je belangrijkste asset, wees er zuinig op.

Investeer je energie in onderdelen van je werk die jou energie geven niet kosten!

Ik geloof in online cursussen en help graag mensen hun expertise te delen met de wereld. Hoe meer mensen ik kan helpen met het delen van hun missie hoe meer mensen ik indirect help. En daar wordt ik blij van. 

 

Groet,

Onne

 

 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Naar aanleiding van mijn ervaring met Onne kan ik zeggen dat zijn berekening volledig klopt!

    1. Bedankt Ferdinand, deze berekening heb ik openbaar gemaakt omdat er een ander beeld geschetst is naar veel mensen. Een goede inspirerende en boeiende online training schut je niet zo maar uit je mouw. Het is een echt product in je verdienmodel waar goed over nagedacht moet worden. Dat vraagt aandacht.

Share This