Ondernemers helpen hun expertise delen en hun autoriteit te versterken

door

Onne Kierkels
expertise delen

Ben je een expert in je vakgebied en klaar om je kennis te delen met de wereld? Of je nu een fysiotherapeut bent gespecialiseerd in COPD zoals Saskia van der Kieft of een expert in persoonlijke ontwikkeling voor relatieherstel zoals Ferdinand Bijzet, het delen van je expertise via bloggen kan je helpen je autoriteit te vestigen en uiteindelijk je diensten en online programma’s te verkopen.

Begin bij wat je publiek wil weten

Het klinkt misschien tegenintuïtief, maar effectieve marketing begint bij het probleem van de klant, niet bij de oplossing. Dit betekent niet dat je negatief moet zijn; het gaat erom te erkennen wat je publiek zoekt. Wanneer je blogt, start dan met het identificeren van een algemeen verlangen of een veelvoorkomende frustratie. Bijvoorbeeld, als je een fysiotherapeut bent, zou je kunnen beginnen met te schrijven over de alledaagse uitdagingen die mensen met COPD ervaren, en hoe deze hun kwaliteit van leven beïnvloeden.

Gebruik een toegankelijke tone of voice

Je kennis delen op een manier die “down to earth” is en begrijpelijk voor iedereen, zelfs voor een achtjarig kind, maakt je blogs toegankelijker en relatable. Vermijd vakjargon en gebruik simpele, duidelijke taal. Dit bouwt niet alleen vertrouwen op, maar verzekert ook dat je boodschap breed begrepen wordt.

Bied wat ze willen, bereid voor op wat ze nodig hebben

Het is belangrijk om in je blogposts te geven wat je lezers willen — een erkenning van hun problemen en direct toepasbare tips of inzichten. Dit trekt hen aan en bouwt een vertrouwensrelatie op. Zodra deze verbinding is gemaakt, kun je ze leiden naar wat ze echt nodig hebben: jouw diepgaandere betaalde programma’s en diensten. Dit is waar je ze niet alleen vertelt wat ze kunnen doen, maar ook hoe ze het met jouw hulp kunnen bereiken.

Door je expertise te delen in een begrijpelijke en relatable manier, en door te beginnen bij wat je doelgroep echt wil, kun je effectief je autoriteit in je vakgebied opbouwen en je online programma’s succesvol verkopen. Onthoud, de kunst van het bloggen is niet alleen informeren maar ook verbinden.

Dus start vandaag nog met het schrijven van blogs en gebruik daarvoor mijn onderstaande handleiding die voortvloeitde uit dit artikel. 

Handleiding: Effectief Bloggen voor Ondernemers

Een stapsgewijze handleiding die je helpt effectief te bloggen, van het opstellen van een blogpost tot het aantrekken en converteren van je ideale klanten.

Stap 1: Ken je Publiek

 • Voordat je begint met schrijven, moet je precies begrijpen wie je doelgroep is. Wat zijn hun belangrijkste pijnpunten? Wat hopen ze te bereiken door jouw advies op te volgen? Doe je doelgroeponderzoek.
 • Praat met bestaande klanten of gebruik enquêtes en social media om meer inzicht te krijgen in de behoeften en wensen van je publiek. Verzamel feedback.

Stap 2: Bepaal de Inhoud

 • Kies onderwerpen die direct aansluiten bij de dagelijkse uitdagingen van je doelgroep. Focus op veelvoorkomende problemen.
 • Maak je titels specifiek en oplossingsgericht. Bijvoorbeeld: “5 ademhalingsoefeningen die COPD-patiënten kunnen helpen hun dagelijkse activiteiten te verbeteren”. Gebruik een aantrekkelijke titel

Stap 3: Schrijfstijl en Tone of Voice

 • Gebruik duidelijke en begrijpelijke taal die zelfs een kind kan begrijpen. Met andere woorden eenvoudige taal.
 • Toon begrip voor de frustraties van je publiek en motiveer hen met positieve, actiegerichte adviezen. Empathisch en motiverend! 

Stap 4: Structuur van de Blogpost

 • Inleiding: Begin met een relevante anekdote of stel een vraag die de aandacht trekt en direct het probleem adresseert.
 • Hoofdinhoud: Breek je content op in kleinere secties met tussenkopjes. Elke sectie moet een specifiek aspect van het probleem behandelen en een praktische tip of oplossing bieden.
 • Conclusie: Eindig met een samenvatting van de belangrijkste punten en een sterke call to action die lezers aanmoedigt om meer te ontdekken over jouw diensten of producten.

Stap 5: SEO en Promotie

 • Integreer relevante zoekwoorden natuurlijk in je tekst om de zichtbaarheid in zoekmachines te vergroten.
 • Promoot je blogs actief op (social media) platforms waar je doelgroep het meest actief is. Overweeg betaalde advertenties om je bereik te vergroten.

Stap 6: Analyseer en Optimaliseer

 • Monitor de prestaties van je blogposts met tools zoals Google Analytics. Kijk naar bezoekersaantallen, verblijftijd, en conversieratio’s.
 • Gebruik de verzamelde gegevens om je strategie te verfijnen en toekomstige posts beter af te stemmen op de behoeften van je doelgroep.

Vond je dit nou een interessant artikel, laat mij dit dan weten. Dit is namelijk een onderdeel van wat ik doen. Experts helpen om hun kennis te delen met de wereld, middels websites, online programma’s en online marketing.

Je las een blog van Adviespraktijk OCW
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

De diensten:

 • Ontzorgservice Hét jaartraject waarin ik je concreet adviseer en ontzorg bij het opzetten van je onderneming.
 • Alles-in-één website voor je online cursussen, e-commerce en evenementenbeheer
 • Advies & Coaching Op maat programma aan de slag met jouw positionering, marketingboodschappen, aanbod, teksten en nog veel meer tips, tricks, templates….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek 3 manieren waarop je online programma het verschil maakt in je bedrijf

Ben jij die ambitieuze ondernemer? Ga 45 minuten met mij in gesprek over je plannen om je diensten online te gaan aanbieden.