Van Live 1:1 coaching naar online coaching

door

Onne Kierkels
online coaching

Een 1:1 live coachingsgesprek is fantastisch maar heeft ook zijn nadelen. Nadelen die jij als coach kunt omzetten in voordelen. Hoe dan zal je jezelf afvragen? 

Dit artikel staat al maanden op de website. NU tijdens de Coronacrisis (ontregelcrisis) is online coaching RELEVANTER DAN OOIT

De meeste mensen die jij coacht maken niet de grootste stappen tijdens het coachingsgesprek, maar in de tijd daarna. Ze leren dus met vertraging. Een nacht slapen helpt bijvoorbeeld om nieuwe inzichten te verwerken in hun brein. Ze leggen nieuwe verbindingen en stellen zichzelf nieuwe vragen. Door deze nieuwe vragen gaan ze ook weer afwegingen maken en dan is het heel prettig om terug te kunnen grijpen op de nieuwe geleerde stof. Maar als jij geen online coaching content aanbiedt moeten ze wachten met het vinden van antwoorden op hun vragen tot het volgende 1:1 live coachingsgesprek. Dat kan dus anders. 

Online coaching aanbieden

Als coach is het goed mogelijk om jouw materiaal professioneel online aan te bieden. Door teksten, video’s en audio aan te bieden aan je coachee kan deze op elk gewenst moment werken aan z’n ontwikkeling. En jij kan je coachee in je live coachingsgesprekken verwijzen naar bepaalde ondersteunende onderdelen online. 

Wat is er er voor nodig om je materiaal te professionaliseren en productiseren? Je gaat producten maken die je herhaaldelijk kunt gebruiken en zelfs verkopen. Je wint hier tijd mee en je maakt hier meer omzet door. Maar het beste is nog je helpt meer mensen zonder fysiek aanwezig te zijn op een tijdstip dat hen het beste schikt. Hoe mooi is dat? 

Graag wil ik je vragen om hier open tegenover te staan. Natuurlijk begrijp ik dat je in de opleiding hebt geleerd dat coachingsgesprekken een bepaalde tijd duren en dat ze een bepaalde prijs hebben. Maar stel je eens voor dat je online je diensten aanbiedt in de vorm van een traject dat mensen doorlopen. Het is niet nodig om het traject van a tot z te doorlopen, een willekeurige volgorde is ook goed. Als coach werk je toch met een coachingsvraag? Met stappen en doelen en een bepaald eindresultaat in beeld waarop je kunt toetsen of dit aan het einde behaald is. 

Jouw traject zit al in je hoofd, het is alleen nodig deze eruit te halen en op een gestructureerde manier inzichtelijk te maken. Daarvoor ga je opzoek naar welke kennis, vaardigheden, hulpmiddelen en strategieën de coachee nodig denkt te hebben om de gestelde doelen te bereiken.

Je coachee zal je dankbaar zijn dat je een overzichtelijk aanbod hebt waar deze grip in kan ervaren. Je coachingsklanten zullen je gaan zien als autoriteit en worden graag begeleid door jou. 

Het is nodig dat je een traject neerzet met duidelijke stappen. Elke stap heeft een doel en kan meerdere lessen bevatten. In deze lessen bereikt je coachee ook weer doelen. Er is namelijk niets fijner dan kleine makkelijke stappen te maken, winmomenten te ervaren, terug te kijken en ervaren dat je al super ver gekomen bent. En opeens staat je eindresultaat voor je neus. Wie wil dat nou niet. Dat is pas plezierig leren. 

Door je coachee online te laten leren is deze eigenaar en verantwoordelijk voor het eigen leerproces. Als er geen stappen worden genomen blijft alles bij het oude. Dat is natuurlijk ook een leermoment. In het maken van je materiaal is het daarom super zinvol als jouw traject aansluit op de normen en waarden van je coachee. 

Het professionaliseren van je materialen is een fantastisch proces om te doorlopen. Je gaat jezelf als coach vragen stellen en wordt je bewust van wat wel of niet werkt. Door dit proces te doorlopen wordt je nog scherper in je 1:1 live sessies. Dat geeft een enorme boost. Ik help je graag bij dit proces. 

Je geprofessionaliseerde materiaal biedt je online aan in een leeromgeving die helemaal afgestemd is qua gebruikerservaring op jouw coachee en qua vormgeving op jouw stijl. Alle oefeningen, video’s, audio’s, live sessie opnames en ga zo maar door kan je aanbieden in deze beschermde leeromgeving. Deze beschermde online leeromgeving hoef je NIET zelf te bouwen. Ik wil dat jij je kan concenteren op het werken met jouw klanten, zodat ik je online leeromgeving bouw en onderhoudt. 

Wil jij een WordPress platform waarop je je online programma verkoopt en klanten je online programma volgen? Ontdek dan hét alles-in-één platform voor je online programma’s, e-commerce en live cursusdagen beheer. Dit alles-in-een programma is in te richten op maat. Stuur mij een bericht indien je interesse of vragen hebt. 

Warme groet,

Onne

PS: In deze Coronatijd heeft het online coaching binnen een week een enorme vlucht genomen. Maar wat veel mensen nog niet weten is dat deze Zoom gesprekken prima hergebruikt kunnen worden in jouw eigen beschermde platform. Informeer bij mij naar de mogelijkheden. 

Je las een blog van Adviespraktijk OCW
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

De diensten:

  • Ontzorgservice Hét jaartraject waarin ik je concreet adviseer en ontzorg bij het opzetten van je onderneming.
  • Alles-in-één website voor je online cursussen, e-commerce en evenementenbeheer
  • Advies & Coaching Op maat programma aan de slag met jouw positionering, marketingboodschappen, aanbod, teksten en nog veel meer tips, tricks, templates….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek 3 manieren waarop je online programma het verschil maakt in je bedrijf

Ben jij die ambitieuze ondernemer? Ga 45 minuten met mij in gesprek over je plannen om je diensten online te gaan aanbieden.