De volledige klantreis in de verkoop van je online cursussen

door

Onne Kierkels
Verkoop online cursussen

Dit artikel gaat over de klantreis (buyer’s journey) met een specifieke focus op online cursussen.We gaan diep in op de vier cruciale fases die een klant doormaakt: de bewustwordingsfase, de overwegingsfase, de beslissingsfase en de loyaliteitsfase. Het artikel biedt inzichten over de aard van elke fase, de soorten content die effectief zijn, en strategieën om klanten te begeleiden naar de aankoop en daarbuiten. Want een online cursus maken is leuk, maar een online cursus verkopen is nog leuker 🙂

Hoe verkoop ik mijn online training?

Het begrijpen van de klantreis is essentieel voor het succes van je bedrijf met online cursussen. Van het eerste moment van bewustwording tot aan het opbouwen van een langdurige relatie, elke fase van de klantreis biedt unieke kansen voor jou om waarde te bieden en de verkoop van je online cursussen te stimuleren. Verdiep je nu in deze fases en leer hoe je ze kunt benutten. Dan kom je er snel genoeg achter hoe je je online training of online cursus verkoopt.

## 1. Bewustwordingsfase

De reis begint wanneer een potentiële klant zich bewust wordt van een behoefte of probleem. In deze fase zoekt de klant naar informatie om zijn situatie beter te begrijpen. Voor aanbieders van online cursussen betekent dit het bieden van educatieve content die de klant helpt zijn probleem te identificeren zonder directe verkoopdruk. Contentvormen zoals educatieve artikelen, blog posts, e-books, informatieve video’s en infographics zijn effectief om waarde te bieden en vertrouwen op te bouwen.

Deze content is bedoeld om te informeren en te helpen bij het identificeren van het probleem, niet om direct te verkopen.

Blogposts bewustwordingsfase

 • “10 Signalen dat het tijd is om [Probleem] aan te Pakken”
 • “Wat is [Probleem]? Een beginnersgids voor [Onderwerp]”

Zoekadvertenties via Google

In deze fase zijn zoekadvertenties via Google minder gebruikelijk omdat mensen mogelijk nog niet actief op zoek zijn naar specifieke oplossingen of producten. Het is echter mogelijk om advertenties te richten op bredere zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan het probleem of de behoefte.

Gratis downloads aangeraden

De bewustwordingsfase is de perfecte fase voor het aanbieden van gratis downloads in ruil voor e-mailadressen. Het is jouw doel om zoveel mogelijk emailadressen in je emailmarketingprogramma te krijgen. Een lange lijst met relevante emailadressen is al bijna een garantie voor een goed inkomen. De content moet informatief en educatief zijn, gericht op het helpen van de doelgroep om hun probleem te begrijpen en mogelijke oplossingen te identificeren.

## 2. Overwegingsfase

Zodra het probleem is geïdentificeerd, zoekt de klant naar mogelijke oplossingen. Dit is hét moment om dieper in te gaan op hoe jouw cursussen kunnen helpen. Content die in deze fase waardevol is, omvat vergelijkingsgidsen, expert reviews, demo video’s, case studies en webinars. 

Deze content is gericht op het tonen van de mogelijke oplossingen en hoe jouw product of dienst kan voldoen aan de behoeften van de klant. Het doel is om de potentiële klant te helpen de voor- en nadelen van verschillende opties af te wegen, met natuurlijk een nadruk op de unieke voordelen van jouw aanbod..

In de context van het verkopen van online cursussen zou je tijdens de overwegingsfase bijvoorbeeld diepgaande informatie kunnen bieden over hoe jouw cursussen verschillen van andere aanbiedingen, inclusief methodologieën, lesmaterialen, toegang tot instructeurs, en feedback van eerdere studenten.

Door effectieve content te creëren die is afgestemd op deze fases, kun je potentiële klanten helpen om soepel door hun aankoopreis te navigeren, uiteindelijk leidend naar de beslissingsfase waar ze klaar zijn om een aankoop te doen.

Blogposts overwegingsfase

 • “Vergelijking: [Jouw Product/Dienst] vs. [Concurrent]”
 • “Hoe kies je de juiste [Oplossing/Tool] voor [Specifiek Probleem]?”

Zoekadvertenties via Google

Overwegingsfase: Dit is een ideale fase voor Zoekadvertenties via Google. Potentiële klanten zijn actief op zoek naar oplossingen, en Zoekadvertenties via Google kunnen je product of dienst onder de aandacht brengen. Richt je op specifieke zoekopdrachten gerelateerd aan de producten of diensten die je aanbiedt.

Nog steeds gratis waardevolle content aanbieden

In de overwegingsfase blijf je nog steeds gratis waardevolle content aanbieden die dieper ingaat op mogelijke oplossingen. Je kunt ook beginnen met het sturen van e-mails die specifieke voordelen van jouw product of dienst benadrukken.

## 3. Beslissingsfase

In de beslissingsfase is de klant klaar om te kiezen. Dit is jouw kans om de deal te sluiten met content die direct de waarde van jouw cursus benadrukt. Duidelijke productuitleg, testimonials, live demonstraties of proeflessen, uitleg over persoonlijke aandacht, garanties en terugbetalingsbeleid, en speciale aanbiedingen zijn allemaal effectief om de klant over de streep te trekken. Het is cruciaal om deze content te verspreiden via kanalen waar jouw doelgroep actief is, zoals sociale media, e-mailmarketing en je website en zelfs zoek- en displayadvertenties via Googleads. Zorg ervoor dat de boodschap consistent en duidelijk is over al deze kanalen heen.

Content voor de beslissingsfase

Bij het verkopen van online cursussen is het dus belangrijk om content te creëren die de potentiële koper helpt bij het maken van zijn uiteindelijke beslissing. Dit kan inhouden:

 • Duidelijke uitleg van het product: Leg precies uit wat jouw cursus inhoudt, wat de leerdoelen zijn, en hoe deze cursus zich onderscheidt van andere opties op de markt.
 • Testimonials en succesverhalen: Laat zien hoe eerdere cursisten hebben geprofiteerd van jouw cursus. Authentieke verhalen en ervaringen kunnen zeer overtuigend zijn.
 • Live demonstraties of proeflessen: Bied geïnteresseerden de kans om een stukje van de cursus te ervaren, bijvoorbeeld via een gratis webinar of een proefles.
 • Uitleg over persoonlijke aandacht: Als jouw cursus persoonlijke aandacht van de instructeur biedt, leg dan duidelijk uit hoe dit werkt en wat de voordelen zijn. Je kunt bijvoorbeeld video’s of case studies tonen waarin de impact van deze persoonlijke aandacht wordt gedemonstreerd.
 • Garanties en terugbetalingsbeleid: Dit kan twijfels wegnemen bij potentiële kopers. Als ze weten dat ze hun geld terug kunnen krijgen als de cursus niet bevalt, voelen ze zich veiliger bij de aankoop.
 • Speciale aanbiedingen of bonussen: Beperkte aanbiedingen of extra bonussen bij aankoop kunnen een sterke stimulans zijn om de beslissing te versnellen.

Blogposts beslissingsfase

 • “Waarom [Jouw Merk/Product] de beste keuze is voor [Specifieke Behoefte]”
 • “Alles wat je moet weten voordat je [Product/Dienst] Koopt”

Zoekadvertenties via Google

Zoekadvertenties via Google zijn ook zeer effectief in deze fase, vooral wanneer ze gericht zijn op zoekopdrachten met een hoge koopintentie. Gebruik zoekwoorden die aangeven dat de zoeker klaar is om een aankoop te doen, zoals “kopen”, “prijs”, of “beste aanbieding”. En belangrijk stel goed in via Google Tag Manager dat je conversies worden bijgehouden zodat je direct kunt zien wat je investering in advertenties je uiteindelijk oplevert. 

Emailmarketing

In de beslissingsfase kun je e-mailmarketing inzetten om speciale aanbiedingen, klantgetuigenissen, en gedetailleerde productinformatie te sturen die de potentiële klant kan overhalen tot aankoop. Dit doe je natuurlijk op de automatische piloot met een liefdevol geschreven automation waarmee je waardevolle mails stuurt die mensen echt willen openen en lezen. 

Nadat de potentiële klant een betalende klant is geworden, begint het pas. Het is namelijk makkelijk om nogmaals iets te verkopen aan iemand die je al kent, leuk vind en zijn vertrouwen heeft bevestigd door te kopen. Daarom is er nog een fase waar je heel goed aandacht aan moet geven. De loyaliteitsfase, waar betalende klanten ambassadeurs worden. 

## 4. Loyaliteitsfase

Na de aankoop is het zaak de klant te behouden en om te vormen tot een merkambassadeur. Klantenservice, after-sales follow-up, loyaliteitsprogramma’s, inhoud voor klantenbinding en community building zijn allemaal essentieel in deze fase. Deze inspanningen zorgen niet alleen voor tevredenheid en herhaalaankopen maar kunnen ook nieuwe klanten aantrekken door positieve mond-tot-mondreclame.

Belangrijke elementen in de loyaliteitsfase zijn

 • Klantenservice: Bied uitstekende klantenservice om ervoor te zorgen dat klanten tevreden zijn en eventuele problemen snel worden opgelost.
 • After-sales follow-up: Stuur follow-up berichten of enquêtes om feedback te vragen en te laten zien dat je waarde hecht aan de mening van de klant.
 • Loyaliteitsprogramma’s: Moedig herhaalaankopen aan door middel van loyaliteitsprogramma’s, kortingen of speciale aanbiedingen voor terugkerende klanten.
 • Inhoud voor klantenbinding: Creëer inhoud die gericht is op bestaande klanten, zoals exclusieve tips, geavanceerde handleidingen, of klantverhalen, om de betrokkenheid te verhogen.
 • Community Building: Bouw een gemeenschap rond je merk door middel van sociale media, forums, of evenementen om klanten met elkaar en met je merk te verbinden.

Door aandacht te besteden aan de loyaliteitsfase, kunnen bedrijven niet alleen de klanttevredenheid verhogen, maar ook klanten omvormen tot merkambassadeurs die positieve mond-tot-mondreclame verspreiden. Dit is bijzonder effectief in de context van online cursussen, waar tevreden studenten hun positieve ervaringen kunnen delen met hun netwerk en zo nieuwe klanten kunnen aantrekken.

Blogposts loyaliteitsfase:

 • “Hoe haal je het meeste uit [Product/Dienst]?”
 • “Exclusieve tips voor [Product/Dienst] Gebruikers”

Dit artikel biedt een uitgebreid overzicht van de klantreis in de context van het verkopen van online cursussen, met specifieke aandacht voor de soorten content en strategieën die in elke fase effectief zijn. Ook kreeg je twee blogpost template titels per fase, ontdekte we welke fase interessant is om zoekwoorden advertenties van Google in te zetten en behandelen we de gratis content in samenwerking met emailmarketing. Door deze richtlijnen te volgen, kunnen bedrijven hun aanpak verfijnen, de klanttevredenheid verhogen en hun verkoopdoelen met online cursussen bereiken. 

Dit is waar ik mij onderscheid. Ik help je met je online cursus maken en verkopen. Ik leer mijn klanten de relevante onderdelen, zodat zij regie krijgen over hun eigen bedrijf met online cursussen én ik ontwerp en maak concreet de onderdelen die we nodig hebben in het totale ondernemen met online cursus proces. Vind je dit interessant kom dan met mij werken. 

Je las een blog van Adviespraktijk OCW
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

De diensten:

 • Ontzorgservice Hét jaartraject waarin ik je concreet adviseer en ontzorg bij het opzetten van je onderneming.
 • Alles-in-één website voor je online cursussen, e-commerce en evenementenbeheer
 • Advies & Coaching Op maat programma aan de slag met jouw positionering, marketingboodschappen, aanbod, teksten en nog veel meer tips, tricks, templates….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek 3 manieren waarop je online programma het verschil maakt in je bedrijf

Ben jij die ambitieuze ondernemer? Ga 45 minuten met mij in gesprek over je plannen om je diensten online te gaan aanbieden.