Een online cursus maken: Jouw route naar succes in 7 Stappen

door

Onne Kierkels
online cursus maken plaatsen en verkopen

Hey daar, ondernemende helden! 👋 Heb je al eens nagedacht over een online cursus maken? Niet? Nou, laat me je vertellen waarom het een briljante zet kan zijn!

Waarom een online cursus?

 1. Transformeer je klanten: Met een online cursus kun je jouw klanten echt iets leren en hen helpen transformeren. Dit is superwaardevol en iets waar ze je dankbaar voor zullen zijn.
 2. Nieuwe leads aantrekken: Door jouw kennis en vaardigheden online te delen, trek je mensen aan die geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt. Dat betekent meer potentiële klanten!
 3. Meer verkopen: Door je aanbod online te zetten, bereik je niet alleen meer mensen, maar zet je ze ook om in betalende klanten. Ka-ching!

Wat win jij hiermee?

 • Extra inkomsten: Wie wil dat nou niet? Een online cursus is een geweldige manier om je inkomen te vergroten.
 • Tijd besparen: Je cursus staat altijd klaar voor je klanten, zonder dat je er zelf bij hoeft te zijn. Automatiseren is het toverwoord!
 • Meer impact maken: Je kunt veel meer mensen helpen dan je in persoon zou kunnen.

In mijn gids laat ik je precies zien hoe je een online cursus maakt, deze op je WordPress-platform zet en hem verkoopt. Stap voor stap, zodat jij straks ook kan genieten van deze voordelen. Let’s do this! 🚀🌟

Wat is een online cursus?

Soms wordt het een beetje verwarrend met al die termen als webinars en e-learning, maar vandaag focussen we op de online cursus. Een online cursus is eigenlijk een vooraf zorgvuldig ontworpen leertraject. Denk aan een reeks lessen die op een slimme en onderwijskundige manier zijn opgezet om jou of je klanten naar een specifiek doel te leiden. Het is net als een klaslokaal, maar dan online en super flexibel!

Waarvoor gebruik je een online cursus?

 1. Als stand-alone product: Perfect als je een expert bent in iets en jouw kennis wilt delen.
 2. Als aanvulling op live events: Heb je een workshop of seminar? Een online cursus kan je live evenement perfect aanvullen.
 3. Ter vervanging van live events: Niet iedereen kan er altijd bij zijn, toch? Met een online cursus bereik je ook die mensen.
 4. Voor marketing: Ja, je leest het goed. Een gratis online cursus is een geweldige manier om mensen kennis te laten maken met jouw expertise.

Zelf een online cursus maken?

Het maken van een online cursus is een superleuke maar ook serieuze onderneming die tijd, geld en energie kost. Wat het exact kost kan je hier lezen. Maar geen zorgen, ik help je stap voor stap. En onthoud: een online cursus is nooit echt ‘af’. Je blijft leren en verbeteren, en dat is juist het leuke eraan!

Een online cursus maken: Jouw route naar succes in 7 Stappen

Stap 1: Stel duidelijke doelen voor je online cursus

Bij het toevoegen van een online cursus aan jouw bedrijfsaanbod, is het belangrijk om concrete doelen te stellen. Wat wil je bereiken? Deze doelen moeten meetbaar zijn, zodat je precies kunt zien hoe succesvol je cursus is. Denk hierbij niet alleen aan hoe je de doelen formuleert, maar vooral aan hoe je ze in cijfers uitdrukt. Hier zijn enkele voorbeelden van wat je zou kunnen nastreven:

 1. Meer Cursusverkopen: Dit betekent meer omzet en tegelijkertijd meer mensen helpen.
 2. Meer Aanmeldingen voor je Freebie: Dit helpt bij het genereren van nieuwe leads.
 3. Groei van je E-maillijst: Nieuwe aanmeldingen betekenen nieuwe leads die geïnteresseerd zijn in je nieuwsbrief.
 4. Toename in Social Media Engagement: Meer deelacties betekenen meer zichtbaarheid.
 5. Meer Websitebezoekers: Dit duidt op een groeiend bereik.
 6. Meer Social Media Volgers: Een groter netwerk op social media.

Onthoud dat het eerste doel het belangrijkste is. Elk doel bouwt voort op het vorige, wat betekent dat succes in de eerste doelen leidt tot succes in de latere. Voor jou als ondernemer is de cursus succesvol als deze doelen bereikt zijn, met als uiteindelijk doel meer bereik, meer inkomsten en meer efficiëntie.

Stap 2: Identificeer je doelgroep voor de pilot van je online cursus

Om de vruchten te plukken van je online cursus, is het cruciaal dat je deze richt op de juiste mensen. Dit betekent het selecteren van een kleine, gemotiveerde groep uit je doelgroep. Zeker als je nog aan het begin staat en je klantenkring moet opbouwen, is het belangrijk om zorgvuldig te kiezen wie je helpt.

Als je al ervaring hebt in je vakgebied, weet je waarschijnlijk al wie jouw ideale klanten zijn. Zijn ze bereid te betalen voor wat je aanbiedt? En belangrijker nog, krijg je energie van het werken met hen? Vermijd energievreters die meer van je nemen dan ze geven. Dit is een natuurlijk onderdeel van het groeiproces als zelfstandige ondernemer.

Maar, zelfs als je al een tijdje bezig bent, is het soms nog zoeken naar de perfecte match. Je doelgroep moet resoneren met je boodschap en bereid zijn te investeren in wat je aanbiedt. Kies mensen die niet alleen bereid zijn te betalen, maar ook echt actie zullen ondernemen met je cursus.

Waarom is dit zo belangrijk? Omdat je samen met deze groep je cursus gaat vormgeven. Je maakt een pilot-versie (lees hier hoe). Zelfs als je denkt dat je precies weet wat je doelgroep nodig heeft, is een pilot essentieel.

Misschien denk je: “Ik wil geen pilot maken.” Maar het maken van een online cursus zonder te testen of je doelgroep interesse heeft, is zonde van je inspanningen. Een te brede doelgroep leidt vaak tot een gebrek aan verbinding met de cursusinhoud, waardoor mensen afhaken voordat ze het gewenste resultaat bereiken. Ik beschreef het ook in meer detail in de artikel.

De voordelen van een pilot

De voordelen van een pilot zijn legio. Het creëert buzz rondom je nieuwe product en helpt bij het verfijnen van je cursus. Zoek een klein aantal betalende klanten binnen je doelgroep, leg contact met hen en stel voor om samen een cursus te ontwikkelen die echt resultaten oplevert. Geef ze een voordeel in ruil voor hun hulp en feedback. Deze pilot-klanten zijn onmisbaar; ze geven je waardevolle inzichten en worden je ambassadeurs.

Begin met 1-op-1 gesprekken of groepssessies en verdiep je in hun grootste uitdagingen binnen jouw expertisegebied. Noteer alles en destilleer het hoofdprobleem – dat wordt het hart van je cursus. Jouw kennis en vragen leiden tot de oplossing van dit probleem, dus vraag grondig door.

Door het starten van een pilot, zet je een belangrijke stap in het creëren van een online cursus die niet alleen aanslaat bij je doelgroep, maar ook echt impact maakt.

Stap 3: Structuur van je online cursus ontwikkelen

Het ontwerpen van je online cursus gebeurt in fasen en daarmee leg je een solide basis voor je cursus. Heb je geen pilot gedaan? Geen probleem, deze stap is alsnog cruciaal voor het succes van je cursus.

Gegevens uit de pilot verwerken

 • Probleemdefinitie: Beschrijf het probleem dat je cursus gaat oplossen.
 • Oorzaak van het Probleem: Leg uit waarom dit probleem bestaat.
 • Doelgroepbepaling: Definieer voor wie jouw cursus bedoeld is én voor wie niet.

Het maken van een outline

 • Begin bij het gewenste eindresultaat van de cursus en werk terug.
 • Bepaal het instapniveau van je klanten.
 • Identificeer het startpunt van je klanten en beschrijf de stappen naar het einddoel. Dit worden je modules en lessen.

Wees selectief met de inhoud; je wilt je klanten niet overweldigen. Het doel is om hen efficiënt en duidelijk naar het eindresultaat te leiden. Bied de informatie in behapbare porties aan, zodat klanten gemotiveerd blijven en na elk onderdeel een gevoel van prestatie ervaren.

Vraag jezelf af bij elke stap:

 • Is deze informatie essentieel voor de cursus?
 • Zullen mijn klanten dit echt gebruiken?

Creëer doelgerichte en motiverende lessen

 • Houd je klanten betrokken bij elke stap van de cursus. Dit is cruciaal voor hun voortgang en succes.
 • Elke stap moet een duidelijk doel hebben en een methode om dat doel te bereiken. Een doelloze stap mist focus en motiveert je klanten niet.
 • Beschrijf bij elke stap:
  • Het doel.
  • Wat je klant moet leren (kennis en vaardigheden).
  • Waarom deze kennis/vaardigheden belangrijk zijn.
  • Hoe je klant dit kan toepassen.
  • Welk gevoel en mindset je klant hierbij zou moeten hebben.
  • Welke bronnen van informatie beschikbaar zijn.
  • Hoe je kunt zien dat je klant de stap succesvol heeft voltooid.

Door deze structuur aan te houden, creëer je een cursus die niet alleen informatief is, maar ook motiverend en doelgericht. Dit helpt je klanten om daadwerkelijk iets te bereiken met jouw cursus.

Stap 4: Vormgeven van de inhoud van je online cursus

Nu is het tijd om de inhoud van je online cursus leven in te blazen. En dat roept de vraag op moet ik tekst, video of audio gebruiken?

Graag maak ik een klein uitstapje om je te helpen een keuze te maken. Er gaat al jaren een lijstje rond op het internet. Een soort lijstje dat onderbouwd zou zijn door feiten. De bewering dat mensen een bepaald percentage van wat ze leren onthouden op basis van de manier van presenteren. Dat lijstje (zie hieronder) is echter een mythe en wordt niet ondersteund door empirisch onderzoek (lees daarvan hier de bewijzen). Het daadwerkelijk onthouden van informatie is veel complexer en verschilt aanzienlijk tussen individuen. Ga er vanuit dat er niet een specifieke leerstijl voor je doelgroep is.

Het mythe lijstje
 • 10 procent van wat ze LEZEN
 • 20 procent van wat ze HOREN
 • 30 procent van wat ze ZIEN
 • 50 procent van wat ze zien en horen
 • 70 procent van wat ze ZEGGEN en SCHRIJVEN
 • 90 procent van wat ze doen

Moet ik tekst, video of audio gebruiken?

Simplicity is Key: Je hebt vast wel eens het gezegde gehoord: “Een foto zegt meer dan duizend woorden. Wat zou jij liever doen, een foto zien of duizend woorden lezen? Het is essentieel om je cursus eenvoudig en toegankelijk te houden. Mensen hebben tegenwoordig een korte aandachtsspanne, mede door de vele afleidingen. Daarom is het belangrijk dat je cursus direct aansluit bij de interesse van je doelgroep. En aangezien die interesse divers is ga je ook diverse middelen gebruiken zoals video’s, audio-opnames, afbeeldingen, diagrammen, powerpoints (lees dit artikel als je deze wilt maken) PDF-bestanden en e-mails. Maak gebruik van visuele elementen zoals kleuren, afbeeldingen en contrasten om je cursus aantrekkelijk en boeiend te maken. Mijn grootste voorkeur gaat uit naar veel video’s. Dit omdat video’s makkelijk te consumeren zijn en ze hebben een potentieel grote impact.

Effectief gebruik van materialen

 • Video’s: Houd je video’s kort en bondig, idealiter tussen de 3 en 8 minuten. Focus op de essentiële informatie die je deelnemers nodig hebben.
 • Tekst en PDF’s: Gebruik teksten voor opdrachten en PDF’s voor aanvullende informatie, zoals verdiepingsmateriaal of extra uitleg.

Woordkeuze en Lengte Als je je cursus volledig uitschrijft, hanteer dan ongeveer 100 woorden per minuut. Dit komt neer op 600-800 woorden per stap. Door deze beperking zorg je voor een efficiënte en duidelijke overdracht van informatie.

Motivatie en gedragsbeïnvloeding

 • Mensen zijn gemotiveerder als ze zien dat ze stappen maken richting hun einddoel. Het inzetten van gamificatietechnieken kan hierbij helpen.
 • Bekijk onderstaande video van mij waarin ik uitleg hoe je de acht kernbehoeften van mensen kunt aanspreken om hun motivatie en gedrag te sturen. Door deze technieken toe te passen, verhoog je de kans dat deelnemers actief blijven en daadwerkelijk resultaten behalen met je cursus.
 • Onthoud dat het doel van je online cursus is om deelnemers niet alleen te informeren, maar ook te inspireren en te motiveren om door te gaan en hun doelen te bereiken.

In de video geef ik tal van voorbeelden. Een voorbeeld is: Mensen willen zich een beetje eigenaar voelen. Dat kan door een pilot neer te zetten. Een product helemaal maken voordat het gezien wordt door de klant is tijd en geldverspilling en dus af te raden. Het beste is om klanten te betrekken bij het proces van het maken van je online cursus. De online cursus wordt als pilot aan een aantal mensen uit je doelgroep goedkoop of gratis aangeboden in ruil voor feedback. Op deze manier test je jouw product en heb je bewijs om van potentiële klanten betalende klanten te maken. Mensen vinden het prachtig om deel uit te maken en zich een beetje eigenaar te voelen van een mooi product.

Stap 5: Techniek en platform voor je online cursus

Nu is het tijd om de technische kant van je online cursus aan te pakken. Je hebt twee opties: een kant-en-klaar platform zoals Udemy of Skillshare gebruiken, waarbij je beperkt bent in het bepalen van de prijs, of zelf de touwtjes in handen nemen met een Learning Management System (LMS) of een lidmaatschap-plugin op een WordPress-website. Voor deze optie heb je ook een online betalingssysteem nodig en, optioneel, een e-mailmarketingprogramma.

Ik bied een alles-in-een oplossing aan. Met jouw eigen WordPress-platform kun je je cursus aanbieden, samen met andere producten in je online winkel. Verkoop en beheer ook je live event-tickets via dit platform. Het is aanpasbaar aan je eigen huisstijl, uitbreidbaar tot een volledige bedrijfswebsite, en te koppelen met alle nodige programma’s voor jouw online onderneming. Ik help je graag intensief bij het ontwikkelen en aanbieden van je cursus op dit platform. Jij zorgt voor de inhoud, ik regel de rest.

Stap 6: Marketing en verkoop van je online cursus

Zodra je cursus klaar is, begint het verkopen. Dit is een cruciale periode waarin je je cursus promoot en potentiële klanten aantrekt. Zorg voor een aantrekkelijke prijs, naam en verkooppagina. De keuze van je lanceringstechniek hangt af van je doelgroep, waar ze zich bevinden, en jouw persoonlijke voorkeur. Er zijn verschillende methoden om je cursus te lanceren en te verkopen, kies de methode die het beste bij jou en je doelgroep past.

Stap 7: Resultaten analyseren en aanpassingen doen

Tot slot meet en evalueer je de resultaten van je cursus en je marketingstrategieën. Reflecteer op wat je hebt geleerd van het creëren van de cursus. Wat zijn de sterke punten en wat kan beter? Net zoals bij live diensten, is een online cursus een dynamisch product dat continu verbeterd kan worden. Het grootste voordeel is dat het je op lange termijn geld, tijd en meer klanten oplevert.

Onthoud dat het begeleiden van je cursisten een actieve taak is. Ze hebben je hulp nodig, dus zorg dat je beschikbaar bent voor hen.

Wil jij snel aan de slag met je online cursus?

Wil je snel aan de slag met je online onderneming met online cursussen? Je bent hier op de juiste plek. Ik bied je een zogenaamde shortcut en kan je op diverse manieren ondersteunen: 

 • Ik kan je totaal ontzorgen. Dan doe jij de inhoud en ik de rest.  Een jaar lang samenwerken. 
 • Ik kan je een website aanbieden waarop jij jouw online cursus kunt beschermen, vermarkten en verkopen. Een WordPress online cursus omgeving waarop jij je LIVE diensten, je online cursussen en eventueel fysieke producten op kunt verkopen. Kijk maar eens bij het alles-in-een websites
 • Een klant die ik geholpen heb om zijn online cursus aan te bieden is Daniel. Hij is Ayurveda therapeut en helpt mensen hun lichaam te genezen op een natuurlijk manier. Hier kun je een Case Studie van hem lezen. 

Boek hier je gesprek met mij en we leren elkaar snel kennen. 

Tot snel!

Creatieve groet,

Onne

 

Je las een blog van Adviespraktijk OCW
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

De diensten:

 • Ontzorgservice Hét jaartraject waarin ik je concreet adviseer en ontzorg bij het opzetten van je onderneming.
 • Alles-in-één website voor je online cursussen, e-commerce en evenementenbeheer
 • Advies & Coaching Op maat programma aan de slag met jouw positionering, marketingboodschappen, aanbod, teksten en nog veel meer tips, tricks, templates….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek 3 manieren waarop je online programma het verschil maakt in je bedrijf

Ben jij die ambitieuze ondernemer? Ga 45 minuten met mij in gesprek over je plannen om je diensten online te gaan aanbieden.