Een powerpoint presentatie maken voor je online cursus

door

Onne Kierkels
Powerpoint presentatie

In dit artikel ga ik je uitleg geven over het inzetten van een powerpoint presentatie in je online cursus. Waar moet je op letten als je deze in je cursus wilt inzetten? Wat moet je wel doen? 

Gesproken content ondersteunen met woorden op je scherm zorgt ervoor dat de stof beter bij mensen binnenkomt. Dit is wetenschappelijk onderzocht en bewezen. En dat kan dus ideaal met een powerpoint presentatie met daaroverheen gesproken woord. 

Een powerpoint presentatie presenteer je door deze als video aan te bieden in je online cursus. Een presentatie begint met een kleine introductie waarin jij in beeld bent, zodat je deelnemer connectie met je kan maken. Vervolgens gaat de presentatie over in een voorstelling van de slides en verdwijn jij uit beeld. Het is niet nodig om zelf, als online instructeur, de hele tijd in beeld te zijn. 

Powerpoint presentatie slides

Om een presentatie te maken heb je het programma PowerPoint of een vergelijkbaar programma waarmee je slides kunt maken nodig. Een alternatief is het maken van slides in Canva en deze slides achterelkaar zetten in een videobewerkingsprogramma zoals Adobe Premier Pro. 

Als voorbereiding op het maken van de presentatie adviseer ik om de hele les tot in detail uit te schrijven en vervolgens de overbodige informatie te schrappen. Als de tekst klaar is bereikt je deelnemer na het volgen van de inhoud zijn doel. De teksten uit de les kan je inspreken en verwerken als audio document. Dit document bewerk je later over de powerpoint presentatie of voeg je toe aan je videobewerkingsprogramma. 

De belangrijkste onderdelen van de les laat je naar voren komen in de presentatie. Soms laat je dit zien door een vraag die je behandeld andere keren laat je steekwoorden zien. De belangrijkste en meest impactvolle woorden moeten te zien zijn in de presentatie. 

Powerpoint presentatie richtlijnen

Om de deelnemers niet te overladen met 90 slides geef ik je een aantal richtlijnen. De deelnemers van je online cursus houden van overzicht en dat bereik je onder anderen met het aanbieden van lijstjes. Met de hulp van opsommingstekens en nummers kunnen mensen grote hoeveelheden informatie gemakkelijker begrijpen. Toch moet je goed opletten dat je in je les geen overload aan informatie geeft. 

Om je daar een beetje mee te helpen raad ik je aan om gebruik te maken van de bekende 7 x 7 x 7 regel. Deze regel zorgt ervoor dat je per presentatie maximaal 7 slides gebruikt met maximaal 7 bulletpoints van elk maximaal 7 woorden. 

Om de leesbaarheid te vergroten raad ik als ontwerper aan om gebruik te maken van een simpel en strak lettertype. Als je zo een lettertype al gebruikt in je huisstijl is dat perfect anders kies je voor een lettertypesoort genaamd Sans Serif font. Deze heb je al standaard op je computer staan. Arial en Verdana zijn daar voorbeelden van. Wil je iets anders dan kun je kijken en kiezen op www.dafont.com. Kies in je communicatie nooit meer dan 3 verschillende lettertypes om een allegaartje te voorkomen. 

De achtergrond van de slides van de PowerPoint presentatie wordt zoveel als mogelijk neutraal. Kies gewoon een simpele strakke achtergrond die genoeg in contrast staat met je donkere lettertype. Je kunt als achtergrond wel gebruik maken van een Vignettering. Dat is het donkerder maken van de hoeken van je presentatie. De kijker wordt dan met zijn ogen naar de presentatie geleid. Laat een a twee kleuren van je huisstijl terugkomen in je slides en verwerk klein je logo op elke slide. Dit kan je doen als watermerk of ergens klein in een hoekje. 

Als het kan maak je gebruik van bewegende elementen zonder dat het een kermiseffect wordt. Wees dus schaars met beweging, gebruik elke keer dezelfde acties en richtingen waaruit teksten of afbeeldingen komen en stuur rustig het oog van kijker naar de belangrijkste punten op de slides. 

Afbeeldingen gebruik je alleen als ze een inhoudelijke toegevoegde waarde hebben. Ze moeten het verhaal versterken. Doen ze dit niet dan leiden ze af en dit gaat ten koste van het leren van de inhoud van de les. 

Je hebt nu geleerd wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij het maken van een PowerPoint presentatie voor in je online cursus. Wissel die PowerPoint presentaties af met andere beelden om de aandacht van je kijkers beter vast te houden. 

Wil je meer weten over de andere multimedia middelen die je nodig kunt hebben bij het maken van een online cursus? Klik dan op de volgende links:

Wil je meer weten of hulp bij het maken van je online cursus? Ik vind het leuk om je daarbij te helpen! Je kunt me bereiken via onne@videocursusonline.nl

Creatieve groet, Onne

Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek 3 manieren waarop je online programma het verschil maakt in je bedrijf

Ben jij die ambitieuze ondernemer? Ga 45 minuten met mij in gesprek over je plannen om je diensten online te gaan aanbieden.

 

Share This