Een effectieve PowerPoint presentatie maken voor je online cursus

door

Onne Kierkels
Powerpoint presentatie

Hey daar! 👋 Ik ga je vandaag wat leuke tips geven over hoe je een powerpoint presentatie rockt in je online cursus. Echt, het is simpeler dan je denkt en super effectief!

🌟 PowerPoint presentatie: Waarom en Hoe?

 • Wist je dat mensen fijner (ik zeg niet beter)  leren als ze zowel horen als zien? Dat is waar jouw powerpoint presentatie om de hoek komt kijken. Praat er lekker overheen en je cursisten zullen het geweldig vinden. Begin je presentatie echter met een  korte intro van jezelf (ja, jij in beeld!) en schakel dan over naar je slides. Tip: je hoeft echt niet de hele tijd in beeld te zijn.

🎨 Aan de slag met slides

 • Gebruik PowerPoint, Google sheets of als je creatiever bent, probeer dan Canva en plak alles samen in een video-editor zoals Adobe Premier Pro.
 • Voorbereiding is Key dus schrijf je les helemaal uit, schrap wat overbodig is en voilà, je hebt je script. Spreek dit in, en je hebt een audio-bestand klaar om over je slides te zetten. Zorg dat je de belangrijkste kernpunten van je les in je slides verwerkt. Dit kan met vragen of met steekwoorden. Kies voor impact!

👀 Richtlijnen voor een top presentatie

 • Overdrijf niet en overlaad je deelnemers niet met te veel slides. Gebruik de 7 x 7 x 7 regel: maximaal 7 slides, 7 bullet points per slide, en 7 woorden per bullet point. Easy, toch?
 • Kies een simpel, strak goed leesbaarlettertype. Arial of Verdana zijn topkeuzes. En hou het bij maximaal 3 verschillende lettertypes. Wil je een ander lettertype kijk dan op Dafont.
 • Kies voor simpel neutrale achtergronden met een goed contrast tegen je tekst. Een kleine touch van je huisstijl kleuren en je logo, en je bent klaar!

🌐 Maak je presentatie toegankelijk

 • Zorg dat iedereen je presentatie kan volgen. Gebruik ondertiteling voor je gesproken woord en beschrijvende audio voor degenen die visuele hulp nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat je cursus inclusief en toegankelijk is voor een breder publiek. Natuurlijk is je online cursus wél gemaakt voor een specifieke doelgroep.

🚀 Extra tips voor impact

 • Bewegende elementen zijn cool, maar doe het subtiel. Leid de aandacht naar de belangrijkste punten. En voeg alleen afbeeldingen toe die je verhaal versterken. Anders leiden ze alleen maar af.

📚 Meer leren over het ontwerp van je online cursus?

Benieuwd naar meer? Check deze links voor extra hulp bij je online cursus:

En hey, als je hulp nodig hebt. Ik help je graag verder! Boek een gesprek.

Tot snel.

Creatieve groet,

Onne 🌈🚀

Je las een blog van Adviespraktijk OCW
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

De diensten:

 • Ontzorgservice Hét jaartraject waarin ik je concreet adviseer en ontzorg bij het opzetten van je onderneming.
 • Alles-in-één website voor je online cursussen, e-commerce en evenementenbeheer
 • Advies & Coaching Op maat programma aan de slag met jouw positionering, marketingboodschappen, aanbod, teksten en nog veel meer tips, tricks, templates….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek 3 manieren waarop je online programma het verschil maakt in je bedrijf

Ben jij die ambitieuze ondernemer? Ga 45 minuten met mij in gesprek over je plannen om je diensten online te gaan aanbieden.