Het schrijven van je online cursus

door

Onne Kierkels
schrijven van je online cursus

Door het maken van een online cursus leer je veel nieuwe vaardigheden, als je ze al niet hebt. Je kunt dan denken aan video- , audio- , schrijf- , ontwerpvaardigheden en presenteren voor de camera. Al deze vaardigheden zorgen ervoor dat jouw cursus van een hoge kwaliteit wordt. Misschien ben je niet in alle vaardigheden even sterk. Geen nood. We gaan elke vaardigheid individueel behandelen. In dit artikel geef ik je informatie over het schrijven van je online cursus.

Schrijf je online cursus helemaal uit

Het is veel werk. Maar je cursus helemaal uitschrijven is super belangrijk. Ik ga je uitleggen waarom schrijven zo belangrijk is, hoe je jouw schrijfniveau en het niveau van je teksten kunt opkrikken en wat je daarvoor nodig hebt. 

Schrijven is belangrijk want het levert je heel veel winst op. Het is een onderdeel van een goede voorbereiding. Door te starten met het uitschrijven van je cursus merk je al snel dat je meer structuur krijgt in je cursus en in je ideeën. Je gaat automatisch ideeën dieper uitwerken en andere ideeën weer wegleggen. Het schrijven levert ook weer veel nieuwe onderwerpen op waar je later ook weer mee verder kunt. 

Vind je het lastig om te schrijven?

Geef jezelf de kans om elke dag tenminste 1 uur te schrijven aan je cursus totdat deze helemaal compleet is. Pak nu je agenda en plan die uren ongestoorde schrijftijd. 

Laat daarna je teksten door iemand anders controleren op spelling, duidelijkheid, structuur en volledigheid. Door het verwerken van deze feedback laat je het niveau van jouw teksten weer stijgen. Je zult merken dat het je steeds beter af gaat. De woorden vloeien uit je vingers en de zinnen staan zo op papier. 

Om je te helpen met het starten met schrijven heb ik een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje gezet die je helpen je teksten op te bouwen.

  1. Schrijf eerst in steekwoorden op wat je je deelnemer wilt vertellen. Houdt hierbij rekening met de inhoud die je in een online cursus les nodig hebt.
  2. Zet deze steekwoorden op de juiste volgorde. Dit doe je door te bedenken wat je deelnemer als eerste wil leren. Deel de inhoud op in lessen. 
  3. Per les zet je de steekwoorden om in kernboodschappen, de wat. Dit is het belangrijkste dat jij gaat vertellen. Elke alinea begin je met deze belangrijkste boodschap. 
  4. Daarna ga je de alinea’s aanvullen door die kernboodschap te onderbouwen. Vertel in een aantal zinnen waarom je deelnemer dit moet weten, en vooral hoe je deelnemer dit moet doen. Houdt er bij je taalgebruik rekening mee dat je het straks gaat vertellen. Gebruik dus spreektaal die bij je past, zodat je verhaal straks natuurlijk overkomt. 
  5. Schrijf daarna pas de inleiding van je les. Hierin vertel je kort waar je het over gaat hebben, waarom je deelnemer dit moet weten, wat de mindset is en wat je deelnemer gaat leren.  
  6. Schrijf daarna het slot van je les. Dit kan een samenvatting zijn bij een lang verhaal, of een uitleg waar je meer aanvullende informatie kunt vinden. Het zou geen nieuwe informatie moeten zijn en als je wilt dat je deelnemer actie onderneemt schrijf dan iets motiverends zodat deze de opdracht gaat maken.  

Nu je precies weet waarom schrijven zo belangrijk is en een echte meerwaarde kan zijn voor je cursus is de stap die je gaat nemen naar een super goede online cursus een stuk kleiner. Houd deze zes stappen bij de hand, pak pen en papier en start meteen. 

Wil je meer weten over de andere multimedia middelen die je nodig kunt hebben bij het maken van een online cursus? Klik dan op de volgende links:

Wil je meer weten of hulp bij het maken van je online cursus? Ik vind het leuk om je daarbij te helpen! Je kunt me bereiken via onne@videocursusonline.nl 

Creatieve groet, Onne

Je las een blog van Adviespraktijk OCW
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

De diensten:

  • Ontzorgservice Hét jaartraject waarin ik je concreet adviseer en ontzorg bij het opzetten van je onderneming.
  • Alles-in-één website voor je online cursussen, e-commerce en evenementenbeheer
  • Advies & Coaching Op maat programma aan de slag met jouw positionering, marketingboodschappen, aanbod, teksten en nog veel meer tips, tricks, templates….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek 3 manieren waarop je online programma het verschil maakt in je bedrijf

Ben jij die ambitieuze ondernemer? Ga 45 minuten met mij in gesprek over je plannen om je diensten online te gaan aanbieden.