Video’s ontwerpen voor je online cursus is niet zo erg als je wellicht denkt. Door dit zelf te doen leer je veel nieuwe vaardigheden, als je ze al niet hebt. Je kunt dan denken aan video- , audio- , schrijf- , ontwerpvaardigheden en presenteren voor de camera. Al deze vaardigheden zorgen ervoor dat jouw cursus van een hoge kwaliteit wordt. Misschien ben je niet in alle vaardigheden even sterk. Geen nood. We gaan elke vaardigheid individueel behandelen. In dit artikel bespreken we video’s. Waar moet jij opletten bij het als je video’s gaat ontwerpen voor in je online cursus?
In dit artikel ga ik niet in op wat voor soort video’s je kunt gebruiken in je online cursus. Ik ga je meer vertellen over de technische kant van video’s maken. Schrik niet, je smartphone gaat veel twijfel voor je oplossen.
De video’s ontwerpen van je online cursus
Opnemen en bewerken in HD
Een goede online cursus heeft kwaliteitsvideo’s nodig en deze zijn van een HD kwaliteit. Dit wil zeggen dat de video’s van zo’n hoge resolutie (beeldpunten/pixels) zijn dat ze super scherp zijn. Hoe groter het scherm waarop de video’s worden bekeken, hoe meer de pixels worden opgerekt en hoe minder scherp het beeld wordt. HD kwaliteit is 1920 x 1080 pixels en zeer geschikt voor video’s in een online cursus. En mocht je de video’s ook ooit op Youtube willen zetten dan zijn ze daar heel blij met jouw HD instellingen. Dus neem je video’s op in HD door de hoogste opname kwaliteit te selecteren in je camera en bewerk ze in HD door dezelfde opname kwaliteit te selecteren in de software waarmee je gaat editen.
Een goede achtergrond
Belangrijk is dat je de functie van je achtergrond bepaald voordat je start met opnemen. De achtergrond kan namelijk een doel hebben. Een intellectueel cursus onderwerp kan versterkt worden door een boekenkast in de achtergrond. Een yoga cursus kan versterkt worden door een ontspanningsruimte met walmende wierookstokjes op de achtergrond. Een opname met op de achtergrond je huiskamer of praktijk maakt je meer benaderbaar en menselijk. Je creëert hiermee een connectie met je kijkers.
Een strakke witte achtergrond kan echter ook heel mooi zijn, maar je hebt weinig kansen om iets van je persoonlijkheid in je video’s te steken. Toch kan een strakke witte achtergrond ook geschikt zijn want je kijkers worden minder afgeleid. Ook kun je hierop later, bij het bewerken van de video’s, teksten in beeld laten komen.
Een andere optie is gebruik maken van een Green Screen. Het voordeel hiervan is dat je alle kanten op kan met je achtergrond. Als je midden op de weg wilt staan, dan kan dat. Als je heel klein wilt zijn, dan kan dat ook. Bepaal in ieder geval voordat je gaat opnemen wat je achtergrond wordt.
Het juiste licht
Als je de achtergrond hebt bepaald en de camera hebt gekozen is het licht aan de beurt. Hoe meer licht, hoe beter. Je kunt dure studiolampen kopen of een bureaulamp gebruiken. Het maakt niet zo heel veel uit, als je maar veel licht hebt. Het mooiste licht is echter nog altijd natuurlijk licht. Maar het nadeel van natuurlijk licht is dat het van moment tot moment kan veranderen door de wolken. Dus als je de kans hebt om bij een raam te staan voor je opnames dan heeft dat de voorkeur boven kunstlicht. Licht van opzij kan heel mooi zijn, je krijgt dan ook wat tekening in je gezicht. Zet liever geen felle lamp vol op je gezicht gericht want je krijgt dan witte en rode vlekken in je gezicht en misschien zelfs de reflectie van de lamp. Je kunt dit wel opvangen door het licht wat diffuser te maken. Dit doe je door kalkpapier voor de lamp te doen. Houd wel in de gaten dat lampen en papier heel snel, heel warm kunnen worden. En dat je je opnames moet staken als de sirenes van de brandweer je audio verstoren. Altijd opletten dus.
Je stelt het licht in door proefopnames te maken. Dit doe je door 2 meter voor je achtergrond en 2 meter voor je camera te gaan staan. Markeer de grond op de plek waar je moet staan. Dan maak je met de zelfontspanner of afstandsbediening een foto om het licht te beoordelen. Op basis van deze foto ga je het licht weer verstellen totdat het goed staat. Let er altijd op dat er zo min mogelijk schaduwen in je gezicht te zien zijn. Als je helemaal tevreden bent begin je pas met opnames.
Top tip: Wanneer je de opname start, wacht dan 3 seconden voordat je begint te praten. Wacht aan het einde ook 3 seconden op je plek totdat je de camera uitzet. Dat is mooier en makkelijker bij het monteren.
Hoe filmen met je iphone?
Wat heb je nodig?
- iphone
- statief
- selfiestick mount (bovenste stukje)
- microfoon
- Bereid je content voor om te filmen
- Selecteer een geschikte locatie zonder afleiding en goed licht
- Zet je statief neer. De lens is 3 cm boven ooghoogte.
- Zet de vliegtuigmodus op je telefoon aan
- Maak de selfiestick mount vast aan je statief en zet je iphone erin
- Maak de lens schoon van je iPhone
- Maak je microfoon vast aan je kleding en plug hem in je iPhone
- Setup je iPhone voor video recording. Zorg dat je genoeg vrije bestandsruimte hebt.
- Frame je shot. Je staat een beetje links of rechts van het midden en kijkt in de camera
- Zorg voor voldoende licht
- Zet de belichting op manueel door op het vierkantje in je scherm te klikken en om de juiste belichting te kiezen.
- Voer een testopname uit
- Neem je video op (kijk in je lens – ontwijk de achtergrondgeluiden – houdt het licht hetzelfde – start en eindig met 3 seconden pauze)
Wil je meer weten over de andere multimedia middelen die je nodig kunt hebben bij het maken van een online cursus? Klik dan op de volgende links:
- AUDIO in je online cursus gebruiken
- Het SCHRIJVEN van je online cursus
- Het VISUELE ONTWERP van je online cursus
- ZELF VOOR DE CAMERA in je online cursus video’s
Wil je meer weten of hulp bij het maken van je online cursus? Ik vind het leuk om je daarbij te helpen!
Creatieve groet, Onne
0 reacties