Het gebruik van audio in je online cursus

door

Onne Kierkels
audio gebruiken in je online cursus_small

In dit artikel geef ik je informatie over de technische kant van het gebruik van geluid oftewel audio in je online cursus. 

Audio is minstens zo belangrijk als video in je online cursus. Het geluid dat jij in je online cursus gaat gebruiken moet helder, duidelijk en luid genoeg zijn. Je cursisten moeten je goed kunnen verstaan, anders haken ze af. Te hard doet weer pijn aan de oren, dus test een aantal malen je audio door je speakers bijna halverwege te zetten. Als je dan goed verstaanbaar bent dan heb je het juiste opname volume te pakken. 

Wat voor geluidsopnames wil je maken?

Er zijn veel verschillende manieren om audio in te zetten in je online cursus. De meest bekende zijn uitleg geven, gesproken opdrachten of voorbeeldgesprekken. Een andere optie is om videocursussen te ontdoen van beeld tot je alleen het geluid over hebt. Deze verkoop je dan als audiocursus. 

Audiofragmenten kun je opnemen met verschillende apparaten. Elke microfoon heeft een eigen doel. Stelregel is: Hoe beter de microfoon, hoe hoger de geluidskwaliteit. Bovendien is er minder nabewerking nodig, dat scheelt tijd.

Ik geef je hieronder een aantal opties voor opname apparatuur die je kunt gebruiken. Er zijn nog meer opties maar met deze apparatuur heb ik zelf ervaring dus daarover kan ik je mijn gebruikerservaring vertellen.   

Beeldscherm opnames

Als je beeldscherm opnames maakt voor je online cursus dan kun je gebruik maken van de microfoon in je laptop. Het nadeel is dat deze wat blikkerig klinkt. Beter is het om een externe microfoon te gebruiken. Dit is een losse microfoon die je inplugt in de USB ingang van je computer. De Blue Snowball is een goede optie. Deze heeft een zeer helder geluid en is erg makkelijk te gebruiken.

Een alternatief is de koptelefoon van je smartphone met daarin een microfoon geïntegreerd. Als je jezelf erbij filmt houdt er dan wel rekening mee dat je cursisten je koptelefoon zien. Dus deze combinatie is geen ideale oplossing. Als je beeldscherm opnames en geluid apart opneemt werkt het prima. 

Smartphone opnames

Besluit je om opnames te maken met je smartphone dan zijn er vele opties. De microfoon in je smartphone is meestal redelijk goed, maar als je een extra microfoon verbindt aan je smartphone merk je het verschil enorm. Het verschil gaat van metaalachtig naar zacht, warm en zonder ruis of omgevingsgeluiden. Dus dat is echt de moeite waard. 

Zelf gebruik ik hiervoor een superkleine, handig mee te nemen microfoon. De Smartlav+ geeft een aardige geluidskwaliteit en heeft een windkapje om de ruis weg te filteren. Deze microfoon een prijs van rond de € 80.

Digitale SLR camera opnames

Maak je gebruik van een spiegelreflexcamera realiseer je dan dat deze hoofdzakelijk bedoeld zijn om foto’s mee te maken en niet om mee te filmen. Maar het kan wel. Deze camera’s hebben ook een ingebouwde microfoon. Maar ook hierbij is weer het nadeel dat er veel omgevingsgeluiden worden opgevangen en het geluid hol en ver weg klinkt. Dat wil je niet hebben. Je wilt een warm geluid met een mooie bas erin hebben. Combineer deze daarom ook met een externe microfoon. 

Dit zijn twee goede opties qua externe microfoons voor deze camera’s: 

De eerste optie is Omnidirectional Lavalier microfoon. Dit is een microfoon die met een plug en een lange kabel vastzit aan je Digitale SLR camera. De microfoon zelf maak je vast aan je kleding met de bijgeleverde speld zodat hij niet opvalt. Deze optie is prima en geschikt voor binnen en buiten opnamen. De microfoon zelf kost rond de € 50 en wordt aangedreven door een kleine batterij van € 2.

De tweede optie is een RODE Shotgun microfoon. Deze wordt bovenop je camera gemonteerd. Hij is erg lichtgewicht en hij vangt het geluid heel goed op. Het voordeel van deze microfoon is dat je zelf niet vast zit met een kabel aan je camera. Hij geeft dus wat meer bewegingsvrijheid. Je kunt hem ook goed buiten gebruiken omdat hij gericht is op het hoofd geluid en de omgevingsgeluiden weg filtert. Hij gebruikt nagenoeg geen energie en is aangesloten op de accu van je camera. De microfoon zelf kost rond de € 180.

Omgevingsgeluiden

Belangrijk punt bij het opnemen van audio is de omgeving waarin je opneemt. Als je een echo in je opnames hoort dan weerkaatst het geluid te veel tegen de wanden van de ruimte. Je kunt dit oplossen door een paar dekens op te hangen tegen de muren (uit het zicht van de camera), of door een andere ruimte te kiezen. 

Neem je je cursus buiten op? Let dan extra op dat er niet te veel omgevingsgeluiden zijn. Als er een vliegtuig overkomt bijvoorbeeld, pauzeer je opnames dan even. Zo’n geluid eruit filteren gaat niet.  

Wil je meer weten over de andere multimedia middelen die je nodig kunt hebben bij het maken van een online cursus? Klik dan op de volgende links:

Wil je meer weten of hulp bij het maken van je online cursus? Ik vind het leuk om je daarbij te helpen! Je kunt me bereiken via onne@videocursusonline.nl 

Creatieve groet, Onne

Je las een blog van Adviespraktijk OCW
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

De diensten:

  • Ontzorgservice Hét jaartraject waarin ik je concreet adviseer en ontzorg bij het opzetten van je onderneming.
  • Alles-in-één website voor je online cursussen, e-commerce en evenementenbeheer
  • Advies & Coaching Op maat programma aan de slag met jouw positionering, marketingboodschappen, aanbod, teksten en nog veel meer tips, tricks, templates….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek 3 manieren waarop je online programma het verschil maakt in je bedrijf

Ben jij die ambitieuze ondernemer? Ga 45 minuten met mij in gesprek over je plannen om je diensten online te gaan aanbieden.