Wil jij meer vrijheid in je agenda creëren?

door

Onne Kierkels

Je bent zelfstandig ondernemer. Dat geeft je vrijheid. En toch ervaar je minder vrijheid dan je zou willen. In een dag zit slechts 24 uur en in die tijd moet je alles doen: huishouden, ondernemen, relaties onderhouden, relaxen en alles wat nog meer belangrijk voor jou is. Eén op één werken is tijdrovend en je vertelt steeds weer hetzelfde verhaal. Je wilt wel meer mensen helpen vanuit jouw methodiek, maar hebt er niet de bronnen voor. Je werkt steeds harder en meer, maar raakt vermoeid. Geen ideale situatie, niet voor jezelf en niet voor je omgeving. Zou er een oplossing zijn? JA!

Stel je eens voor hoe het is om jouw kennis en vaardigheden verwerkt te hebben in een online product? Je biedt je klanten een van te voren opgezet leertraject aan, met didactisch opgezette lessen, om bij een gewenst resultaat te komen. Oftewel een online product in de vorm van een online cursus. 

Veel vragen en geen tijd om een online cursus te maken?

Vooruitgang kost tijd en energie. Een online cursus maken vraagt daarom een investering van jou. Een investering in geld, tijd of mankracht voor een doel dat pas op lange termijn wordt behaald. Start vandaag nog met het afblokken van een periode in je agenda om aan je online cursus te werken.  

Door eenmalig een periode te investeren in het maken van een online cursus kun je al de voordelen gaan ervaren van meer mensen in minder tijd verder helpen.

Maar waar moet je beginnen? Bij de gedachte aan het maken van een online cursus kom je direct vragen tegen waar je geen klinkklaar antwoord op hebt. Je vraag je vast af:

 • Hoe moet ik dat nu gaan doen?
 • Wat is de snelste manier om dat te doen?
 • Wat heb ik daar allemaal voor nodig?
 • Wat moet ik wel en wat moet ik niet doen?
 • Hoe moet ik de mijn online cursus beschermen op mijn website?
 • Welke apparatuur heb ik nodig voor het opnemen van de cursus?
 • Hoe maak ik er een online cursus van waar mensen echt resultaat mee behalen?

Bij VCO bieden we je een eigen online platform waar je je online cursussen aanbiedt, producten verkoopt en ook je live-trainingsdagen tickets verkoopt en beheert. Dit platform is dus je eigen website in jouw styling voor jouw mensen. Je kunt dit ZELF gaan beheren of SAMEN met mij gaan uitvoeren.

Ga je met mij SAMENwerken dan coach ik je in het opzetten, het vermarkten en verkopen van je online cursus. Ik zal je vaak vragen wat je wil, want het is jouw online onderneming. 

Dit is wat Ferdinand ervaarde in de samenwerking.

Om direct al te starten, geef ik je de eerste stappen van deze fase. Volg je deze stappen niet, dan leg je geen basis en heeft dit gevolgen voor het resultaat van je online cursus. De kans is groot dat je geen deelnemers in je online cursus krijgt, geen inkomsten hebt en nog steeds tijd tekort komt.

In de tijd dat jij bezig bent met het zetten van de eerste stappen richt ik je online platform in. Ik zorg voor de techniek en ik ga al aan de slag met de branding van het platform. Kijk maar eens op OnlineCursusWebsites.nl om het platform te zien en te ontdekken wat je exact krijgt. Natuurlijk help ik je ook met het vermarkten en verkopen van je online cursus.

Zet nu de eerste stappen

Nadat je weet wat je met je onderneming met online cursussen wilt bereiken ga je de eerste stappen nemen voor het maken van je online cursus.  

Bepaal je doelgroep

Je hebt een kleine doelgroep nodig, omdat je dan gerichter aan het werk gaat, wordt gedwongen om keuzes te maken richting het probleem van deze doelgroep, meer succesgarantie hebt en een specifieke community om je heen kunt opbouwen.

Mijn doelgroep wordt……………………….

Bepaal je onderwerp

Je hebt een goed onderwerp nodig waar je veel vanaf weet, veel passie voor hebt en waar je andere mensen graag les in wilt geven en waarmee jij je kunt onderscheiden en positioneren.

Mijn onderwerp wordt……………………..

Het probleem van mijn doelgroep is……….….

Het verlangen van mijn doelgroep is……….….

Bepaal de prijs

De prijs bepalen werkt motiverend. Je prijs zegt wat over de positionering, over de hoeveelheid waardevolle content, over de waarde van de transformatie, over jouw gewenste inkomsten en over jouw eigen gevoel. 

De prijs van mijn online cursus wordt………………………(niet in steen gebeiteld hoor)

Bepaal welke tools je gaat gebruiken

Wij raden dus het platform van OnlineCursusWebsites.nl aan

Bepaal wanneer je online cursus klaar moet zijn

Mijn online cursus moet ………………………..(concrete datum) klaar zijn

Zoek een omgeving op waar je doelgroep zich bevindt 

Ga naar de plek waar jouw doelgroep zich bevindt. Dit kan offline maar ook online zijn. Maak contact met je doelgroep. Probeer de mensen in deze omgeving te begrijpen door veel vragen te stellen. Heb je het idee dat zij je potentiële klant kunnen zijn nodig ze dan uit voor een 1-op-1 gesprek. In dit gesprek ga je nog dieper in op de situatie van je potentiële klant en vertel je meer over jouw plan. Het doel van dit gesprek is om de juiste informatie los te weken en de juiste mensen bekend te maken met je pilot. Ik verwijs graag naar dit artikel over de pilot.

Start een pilot met een groep deelnemers uit je doelgroep

Dit moeten mensen zijn waar je normaal ook de online cursus aan zou verkopen. In dit onderdeel bepaal je wat je doelgroep wil en moet leren om bij het einddoel te komen. Vragen die je hen aan het begin kunt stellen zijn:

 • Waarom wil je dit leren?
 • Hoe zal dit jou helpen?
 • Wat zijn je uitdagingen en obstakels op het gebied van het onderwerp van de online cursus?
 • Kun je wat voorbeelden noemen van situaties waarin je tegen die obstakels aanliep?
 • Wat is het moeilijkste om te leren?
 • Wat zou het makkelijker maken voor jou?
 • Wat zou je gehoopt hebben dat je geleerd had voordat je starten?
 • Kun je me stap voor stap meenemen door je ervaring?

Bepaal (samen met je doelgroep) de outline van je online cursus

The road to success

Als je de stappen van deze fase doorloopt en echt toepast, dan zit je al een heel eind op de goede weg. De ‘road to success’ met je eigen online onderneming met online cursussen. De eerste cursus is altijd het meeste werk. Daarna is het makkelijker om nieuwe cursussen toe te voegen en je online bedrijf te laten groeien. 

Tijdens het SAMENwerken gaan we nog dieper in op bovenstaande materie en zal ik je nog veel meer vragen stellen. Je wilt immers een goed product maken waar mensen uitstekende resultaten mee behalen. Want dat is het bewijs van de waarde van je online cursus.

Wil je ook SAMENwerken om je eigen online onderneming met online cursussen te maken? Dan ga ik graag met je in gesprek. Stuur een e-mail naar onne@videocursusonline.nl of vul het contactformulier in op de website.

Ik hoop je snel te spreken! 

Creatieve groet,

Onne

VCO & onlinecursuswebsites.nl 

Je las een blog van Adviespraktijk OCW
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

De diensten:

 • Ontzorgservice Hét jaartraject waarin ik je concreet adviseer en ontzorg bij het opzetten van je onderneming.
 • Alles-in-één website voor je online cursussen, e-commerce en evenementenbeheer
 • Advies & Coaching Op maat programma aan de slag met jouw positionering, marketingboodschappen, aanbod, teksten en nog veel meer tips, tricks, templates….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek 3 manieren waarop je online programma het verschil maakt in je bedrijf

Ben jij die ambitieuze ondernemer? Ga 45 minuten met mij in gesprek over je plannen om je diensten online te gaan aanbieden.