De snelste en effectiefste manier om je kennis en vaardigheden te delen met een online cursus

door

Onne Kierkels
online cursus snel aanbieden

Een van de meest effectieve manieren om je kennis en expertise te delen met de mensen uit jouw doelgroep is door een online cursus. Jij bereikt meer klanten tegelijk en bouwt een extra inkomstenstroom op. Al jouw kennis vaardigheden over een onderwerp komen in je online cursus samen. Sommige mensen denken dat je met een paar YouTube filmpjes combineren je een online cursus hebt gemaakt. Dat is wat te makkelijk gedacht. Wat is dan wél een online cursus? 

Een online cursus is een van te voren bedacht leertraject waarin klanten didactisch opgezette lessen volgen om bij een gewenst resultaat te komen.

Met een online cursus (/online programma/ online training) kan je doelgroep in hun eigen tijd de door jouw aangeboden kennis en vaardigheden tot zich nemen en resultaat bereiken. Voor het succes van de cursus zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden. Het is nodig dat de online leeromgeving waarin je de cursus aanbiedt gebruiksvriendelijk is. Vervolgens is het belangrijk dat de inhoud van de online cursus makkelijk en praktisch toe te passen is. De gebruikerservaring moet optimaal zijn voor je klant, want dan is deze blij. Een blije kant kan je een goede testimonial geven. En zal je aanbevelen bij hun netwerk! Zo kun je meer mensen helpen, meer omzet genereren en toch meer tijd overhouden.  

Vandaag kun jij al starten

Als je de waarde van een online cursus inziet voor jouw onderneming dan kom je al snel tot de conclusie dat je beter vandaag nog kunt starten. Maar waar moet je beginnen? Bij de gedachte aan het maken van een online cursus kom je direct vragen tegen waar je geen klinkklaar antwoord op hebt. Omdat ik niet wil dat het maken van je online cursus een trillride of rollercoaster wordt ga ik je helpen. Je vraag je vast af: 

 • Hoe moet ik dat nu gaan doen?
 • Wat is de snelste manier om dat te doen?
 • Wat heb ik daar allemaal voor nodig?
 • Welke valkuilen moet ik vermijden? 
 • Hoe moet ik mijn online cursus beschermen op mijn website?
 • Welke apparatuur heb ik nodig voor het opnemen van de cursus?
 • Hoe maak ik er een online cursus van waar mijn doelgroep echt wat aan heeft?
 • Hoe regel ik veilig de betalingen? 

Er zijn letterlijk tientallen keuzes te maken voordat je ook maar één les klaar hebt. Gelukkig ben je hier precies op de juiste plek. Ik biedt je een zogenaamde short cut en kan je op diverse manieren ondersteunen: 

 1. Ik kan je een website aanbieden waarop jij jouw online cursus kunt beschermen, vermarkten en verkopen. Een WordPress platform waarop jij je online cursussen, maar ook LIVE diensten en eventueel fysieke producten op kunt verkopen. Kijk maar eens op OnlineCursusWebsites.nl. Zo heb je een alles-in-één technische oplossing. 
 2. Ik kan je coachen in het opzetten, het vermarkten en verkopen van je online cursus. Zo hoef je het niet alleen te doen. Hier vind je een ultieme stap voor stap gids om een online cursus te maken, plaatsen en verkopen. 
 3. Ik kan de vormgeving doen van je online cursus. 

Ik heb zelf (door schade en schande) ontdekt wat de beste manier is om online cursussen te maken, door vele ervaringsuren. Maar ook door uren zelfstudie, onderzoeken, keuzes maken, ontwerpen, schaven en weer opnieuw beginnen. 

Bij mijn eerste eigen online cursus, heb ik weken achter de computer gezeten en voor de camera gestaan om er uiteindelijk achter te komen dat niemand die cursus wilde kopen. Het was een cursus Creatieve fotografie voor basisschoolkinderen. Ik heb veel tijd verspild en ook veel geleerd maar zonder bedrijfsresultaat. Ik heb de cursus nooit gelanceerd, maar gewoon gepubliceerd. Moet je nagaan, hoe ik toen nog dacht! Zo van “hier is de cursus, koop hem maar”. En dan zou het zichzelf wel verkopen. Nee, dat werkt niet! Er waren zoveel dingen fout aan deze werkwijze dat ik er in dit artikel niet eens over ga beginnen. In ieder geval ga ik dit jou dus besparen. Tip 1: Vraag bijvoorbeeld eerst aan jouw doelgroep of ze wel interesse hebben in een online cursus. En biedt ze dan een pilotversie aan waarbij je van hen feedback krijgt.  

Sinds 2014 help ik ondernemers met het opbouwen van hun online onderneming met succesvolle online programma’s. Zo heb ik kunstenares Annemiek geholpen. We bouwde een community op van honderd actieve mensen en creëerde ze een mailinglijst met bijna vijfhonderd adressen. Daarnaast hebben we acht lanceringen gedaan, één e-book uitgegeven en vier online cursussen gemaakt. Alles wordt aangeboden op haar eigen online-academie.

Op dit moment help ik Daniël om zijn kennis aan te bieden met een online cursus. Hij is Ayurveda therapeut en helpt mensen hun lichaam te genezen op een natuurlijk manier. Hier kun je een Case Studie van hem lezen, waarin je leest hoe we samenwerken. 

Wil jij ook samenwerken om je eigen online onderneming met online cursussen te maken? Dan ga ik graag met je in gesprek. Stuur een e-mail naar onne@videocursusonline.nl of vul het contactformulier in op de website.

 

Ik hoop je snel te spreken! 

 

Creatieve groet,

Onne

VCO & onlinecursuswebsites.nl 

Je las een blog van Adviespraktijk OCW
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

De diensten:

 • Ontzorgservice Hét jaartraject waarin ik je concreet adviseer en ontzorg bij het opzetten van je onderneming.
 • Alles-in-één website voor je online cursussen, e-commerce en evenementenbeheer
 • Advies & Coaching Op maat programma aan de slag met jouw positionering, marketingboodschappen, aanbod, teksten en nog veel meer tips, tricks, templates….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek 3 manieren waarop je online programma het verschil maakt in je bedrijf

Ben jij die ambitieuze ondernemer? Ga 45 minuten met mij in gesprek over je plannen om je diensten online te gaan aanbieden.