Eigen video opnames voor in je online cursus

door

Onne Kierkels
Zelf voor-de-camera in je online cursus video’s

In dit artikel bespreken we hoe je je ervaring voor de camera kunt vergroten en verbeteren. Je leert eigen video opnames voor in je online cursus maken

Presenteren voor de camera. Voor de ene ondernemer makkelijk voor de ander een vervelende taak. Ik ga je in dit artikel helpen om vol vertrouwen, plezier en passie voor de camera te staan. Je krijgt concrete tips om toe te passen en vanuit je kracht te starten met jouw verhaal. 

Mijn allergrootste online cursus tip

Schrijf je online cursus helemaal uit. 

Door alles uit te schrijven gaat jouw kennis en kunde van je hoofd naar het (digitale) papier, naar het scherm. Vanaf dat moment kan de deelnemer van jouw online cursus overal ter wereld, op elk gewenst moment leren van jouw wijsheid. Jij kent de inhoud van je online cursus door en door. Je weet wat je gaat vertellen en waarom. En door het allemaal uit te schrijven kun je beter bepalen wanneer je welk onderdeel gaat aanbieden aan je deelnemer. 

Vervolgens zijn er tal van manieren hoe je de inhoud gaat presenteren. Dat kan via audio, tekst of video. Of een combinatie van onderdelen. 

Zelf voor de camera

Veel mensen hebben nog nooit een video gemaakt waarin ze zelf voor de camera staan om hun verhaal te doen. Dat kan in het begin best wel spannend zijn. Je zult misschien moeten wennen aan je eigen hoofd in een video of je stem die klinkt alsof je een kikker hebt ingeslikt. Wat je opvalt zijn je minder goede kwaliteiten en dat is eeuwig zonde. Het is van groot belang dat je je hier niet door laat tegenhouden. 

Er zijn genoeg manieren om je onzekerheden te overwinnen. Om je nog krachtiger te maken voordat je daadwerkelijk voor de camera gaat staan geef ik je een aantal tips mee die je in je achterhoofd kunt houden:

 1. Adem laag in je buik, rustig in en uit, zodat je rustig overkomt 
 2. Sta met beide benen stevig op de grond
 3. Kijk in de camera en maak geen snelle bewegingen
 4. Start de opname en wacht 3 seconden voor je begint en sluit af met 3 seconden stilte voordat de camera uitgaat
 5. Gebruik je handen om je woorden te ondersteunen
 6. Overdrijf jouw non-verbale communicatie een beetje
 7. Spreek luid en articuleer duidelijk 
 8. Breng variatie in je zinnen door nadruk te leggen op sommige woorden
 9. Probeer woorden als eh, ja, dus, nou, zeg maar.. te vermijden
 10. Doe als of er een aantal mensen voor je zitten, aan wie je je verhaal vertelt
 11. Wees mild tegen jezelf. Je cursist zal gericht zijn op de inhoud van je verhaal en niet op jouw onzekerheden
 12. Geniet van jouw nieuwe groeiende vaardigheid. Oefening baart kunst! 

Je persoonlijk voorkomen

Het is belangrijk dat jij op de video staat zoals je bent. De online cursus die jij aan het maken bent is een onderdeel van je persoonlijk merk. Het is een product dat vele malen gebruikt gaat worden. Besteed daarom aandacht aan je uiterlijk. Je hoeft niet knap te zijn, maar wel verzorgd. Dus scheer je baard, doe wat mooie make-up op, zorg voor schone nagels en doe je haar goed. Trek kleding aan die bij de stijl van je bedrijf hoort, liefst in kleuren die passen bij je huisstijl. Zorg dat je kleding niet afleidt (tenzij dit bij je persoonlijk merk hoort). 

Het kan voorkomen dat je echt niet tevreden bent na afloop van een opname. Dat is niet erg. Accepteer dat en doe de opname gewoon nog eens opnieuw. Dat kan niet als je live les geeft dus dat is dan weer een voordeel van een online cursus. Je kunt natuurlijk ook eerst eens oefenen voordat je de camera aanzet, als je dat fijner vindt. 

Tot slot

Je bent je nu bewust van waar je aandacht aan moet besteden als je voor de camera staat. Dit is een enorme stap vooruit. Wees altijd jezelf en onthoud dat jij exact weet wat je gaat vertellen. Geniet ervan om letterlijk in the picture te staan.

Wil je meer weten over de andere multimedia middelen die je nodig kunt hebben bij het maken van een online cursus? Klik dan op de volgende links:

Succes met het maken van jouw online cursus.

Creatieve groet, Onne

Je las een blog van Adviespraktijk OCW
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

De diensten:

 • Ontzorgservice Hét jaartraject waarin ik je concreet adviseer en ontzorg bij het opzetten van je onderneming.
 • Alles-in-één website voor je online cursussen, e-commerce en evenementenbeheer
 • Advies & Coaching Op maat programma aan de slag met jouw positionering, marketingboodschappen, aanbod, teksten en nog veel meer tips, tricks, templates….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek 3 manieren waarop je online programma het verschil maakt in je bedrijf

Ben jij die ambitieuze ondernemer? Ga 45 minuten met mij in gesprek over je plannen om je diensten online te gaan aanbieden.