Het grafisch ontwerp van je online cursus

door

Onne Kierkels
grafisch ontwerp van je online cursus

In dit artikel bespreken we het uiterlijk van je online cursus oftewel het gragisch ontwerp van je online cursus.

De mogelijkheden met grafisch ontwerp zijn eindeloos. Ik kan uren praten over design (het is niet alleen mijn werk maar ook mijn hobby), maar het gaat te ver voor dit artikel om de diepte in te gaan. Ik heb een opleiding grafisch ontwerp afgerond dus ik weet waarover ik praat. Maak er gebruik van. 

Het grafisch ontwerp van je online cursus

Hoe je online cursus eruit ziet is belangrijk. Je cursus heeft het nodig om er picobello uit te zien. Het grafisch ontwerp van je online cursus kan er echt voor zorgen dat je cursus naar het volgende level wordt getild. Ik ga je uitleggen waar je op moet letten en hoe je dit kunt toepassen. Daarna geef ik je praktische tips en tussendoor geef ik je relevante bronnen waar je uit kunt putten. 

De uitstraling van je online onderneming is belangrijk. Je wilt professioneel overkomen en jouw stijl moet erin naar voren komen. Daarmee trek je ook mensen aan die bij jou passen. 

Je uitstraling creëer je met behulp van foto’s, illustraties, teksten en video’s. Ook stijl en kleuren zijn belangrijk. De uitdaging is om één visuele uitstraling naar buiten te hebben. Je online cursus is slechts een onderdeel van je visuele uitstraling. Ook je logo, huisstijl, website, blog, LinkedIn profiel, je Facebookpagina en andere sociale media kanalen zijn hier onderdeel van. Sommige mensen gebruiken de Engelse term ‘branding’, sommige mensen hebben het gewoon over ‘jouw eigen stijl’ of ‘huisstijl’. 

Eén visuele uitstraling zorgt ervoor dat jij professioneel overkomt, het is goed voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen en je bereikt meer mensen met jouw boodschap omdat ze je stijl overal herkennen. Het is belangrijk dat je altijd en overal dezelfde stijl gebruikt. Zeker ook in je online cursus pagina’s. 

Het grafisch ontwerp van je online cursus

Hier zie je en online cursus pagina van het programma ‘Meer energie met weinig moeite in 30 dagen’ van Daniel Derweduwen.be aka The Healthman.

Een eigen stijl helpt

Een eigen stijl helpt bij het overtuigen van je cursisten dat jij de beste persoon bent voor het oplossen van hun probleem. Deze stijl bestaat uit jouw kleuren, een lettertype, duidelijke icoontjes, afbeeldingen en een goed ontworpen en overtuigend logo. 

De headers van je website (de balk bovenin) en je social media profielen zijn dé plek om de mensen snel een eerste indruk te geven van jouw stijl. Mensen komen namelijk vaak eerst in contact met jou op je website en social media profielen. Als ze weten dat jij hun probleem op kunt lossen en als ze je leuk vinden gaan ze checken wie je bent, wat je doet en hoe je dit doet en waarom je doet wat je doet. Een duidelijk persoonlijk verhaal op je ‘about me’ pagina is dan ook waar ze naar op zoek zijn. Op die pagina kun je ook een video kwijt waarin je iets over jezelf vertelt.  

Het grafisch ontwerp van je online cursus

Hier zie je een online cursus pagina van het programma Nails4Profit van NailsbyHand.nl

Wat gebruik je hiervan in de online cursus video’s?

Terugkerende stijlelementen zoals je logo, een naam- en functie aankondiging in jouw lettertype, een watermerk, mooie afbeeldingen en een intro en outro voegen iets waardevols toe aan je video. Ze kunnen het verschil maken tussen een amateuristisch ogende video en een professionele.  

Kleuren gebruiken in je online cursus

Kleuren zetten een sfeer neer en zijn een belangrijk onderdeel van je stijl en uitstraling. Sluit met de kleuren van je online cursus aan bij je bestaande huisstijl. Heb je nog geen specifieke kleuren volg dan de opdracht. 

  • Kies op gevoel een kleur die bij je past. Dit is waarschijnlijk een kleur die je veelvuldig terug ziet in je huis of kledingkast.
  • Kies daarna een kleur die goed combineert met deze eerste kleur. De kleuren moeten elkaar als het ware versterken.
  • Kies daarna een kleur die contrasteert met jouw hoofdkleur. En kies als laatste welke kleur zwart of grijs jij gaat gebruiken voor je teksten. 

Op design-seeds.com of cooolor.com vind je fantastische kleurencombinaties die je kunt gebruiken in je ontwerpen. Met de gratis extensie Eyedropper in Google Chrome kun je kleuren van het internet afhalen, de kleurwaarden kopiëren en gebruiken in je ontwerpen. 

Bij het gebruik van kleuren op een beeldscherm heb je genoeg aan de kleurwaarden van RGB (Rood, Groen en Blauw). Je hebt dus drie waarden nodig om een kleur te maken. Schrijf de #….. waarde op en je ontwerper kan met jouw kleuren aan de slag.

Grafische elementen to spice-up 

Door het gebruik van grafische elementen kun je jouw ontwerpen net dat extra’s geven dat het nodig heeft. Bij grafische elementen moet je denken aan tekstvakken, labels, knoppen, vectoren, lijntjes, pijltjes en nog veel meer. Op internet vind je tal van bronnen waar dit soort elementen gratis of tegen een kleine vergoeding te verkrijgen zijn. Je vindt al heel veel als je zoekt in Google afbeeldingen op “gratis vectoren”. 

Het grafisch ontwerp van je online cursus

Hier zie je een online cursus pagina van het programma SAMEN van RelatieHerstelAcademie.nl

Afbeeldingen in je online cursus

Maak gebruik van je eigen unieke foto’s. Zorg ervoor dat je altijd je Smartphone of Iphone bij de hand hebt (wat niet moeilijk is vermoed ik). Je kunt dan altijd dat mooie stukje van de wereld vastleggen voor je eigen archief. Niet dat je die foto altijd direct nodig hebt, maar je bouwt aan je eigen foto bibliotheek. Door de foto’s ook nog altijd op eenzelfde manier te bewerken creëer je een bepaalde stijl. Dit kun je zelf doen met hulp van verschillende Apps op je telefoon. 

Deze afbeeldingen kun je natuurlijk in de juiste afmeting, kwaliteit en formaat verwerken in je online cursus, in je social media posts of op je website pagina’s. Grofweg zijn er twee formaten: jpeg en png (bij het gebruik van transparante stukken in je foto).  

Wil je meer weten over de andere multimedia middelen die je nodig kunt hebben bij het maken van een online cursus? Klik dan op de volgende links:

Met het inzetten van deze informatie moet je al een hele mooi ontworpen online cursus kunnen neerzetten. Is dit niet zo jouw ding? Ik vind het erg leuk om je daarbij te helpen! Je kunt me bereiken via onne@videocursusonline.nl 

Succes met het maken de lessen van je online cursus.

Creatieve groet, Onne

Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek 3 manieren waarop je online programma het verschil maakt in je bedrijf

Ben jij die ambitieuze ondernemer? Ga 45 minuten met mij in gesprek over je plannen om je diensten online te gaan aanbieden.

 

Share This